Μη βγάζετε τα απωθημένα σας στα παιδιά!

Forever Woman

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι να βγάζει τα απωθημένα του πάνω στα παιδιά του

Κάτι που συναντάμε πολύ συχνά είναι ό,τι δεν κατάφερε ένας γονιός να θέλει να το καταφέρει το παιδί του. Ανεξάρτητα αν το θέλεις ή όχι. “Δεν κατάφερα να γίνω γιατρός θα γίνεις εσύ!” ή “Πάντα ήθελα να γίνω δικηγόρος αλλά δεν μπόρεσα, θα το κάνεις εσύ”. Υπάρχει όμως και το αντίστροφο όταν δηλαδή ο γονιός θέλει το παιδί του να ακολουθήσει το επάγγελμα του επειδή.. έτσι θέλει εκείνος. Χωρίς βέβαια να λαμβάνει τα θέλω του παιδιού. “Έγινα γιατρός, πρέπει να συνεχίσεις την παράδοση”.

Δείτε επίσης: 3 τρόποι για να αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου

Όλα αυτά πιέζουν και φυσικά προβληματίζουν το παιδί. Του στερούν την άποψη του και αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει, περνώντας του στο υποσυνείδητο ότι αυτό είναι το σωστό. Δεν είναι όμως δική σου ζωή. Δεν γίνεται να πιέζεις το παιδί σου να κάνει κάτι μόνο και μόνο επειδή το κατάφερες ή δεν το κατάφερες. Έχεις το δικαίωμα να του πεις τη γνώμη σου και να το συμβουλεύσεις σαν γονιός αλλά τα δικαιώματά σου σταματούν εκεί. Από εκεί και πέρα το αφήνεις να αποφασίσει μόνο του τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Τι θέλει να γίνει και το μόνο που οφείλεις να κάνεις είναι να το σιγοντάρεις και να στηρίξεις την απόφαση του.

Ένα παιδί στα δεκαεφτά ή στα δέκα οκτώ που κρίνεται να αποφασίσει για το μέλλον του δίνοντας Πανελλήνιες είναι ακόμα παιδί. Επηρεάζεται από αυτά που ακούει, ειδικά αν έχει δεχτεί “πλύση εγκεφάλου” από το οικογενειακό του περιβάλλον. Το αποτέλεσμα; Οι γονείς του να αποφασίζουν για αυτό. “Κάνε αυτό”, “Διάβασε να μπεις σε αυτή τη σχολή” κτλ.

Και η συνέχεια γνωστή

Τα παιδιά καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν τα “όνειρα” των γονιών τους. Σπουδάζουν 4-5 χρόνια και στο τέλος καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν δεν τους αρέσει. Να έχουν “ξοδέψει” τόσα χρόνια από τη ζωή τους και ξαφνικά να βρίσκονται στο 0. Να νιώθουν χαμένοι και τότε να τα βάζουν τόσο με τους γονείς, που τα πίεσαν για κάτι που δεν ήθελαν, όσο και με τον εαυτό του που το δέχτηκαν.

Αφήστε τα παιδιά να ονειρευτούν. Να χαράξουν το δικό τους δρόμο. Μόνο αν κάνουν αυτό που τους αρέσει θα είναι ευτυχισμένα και μόνο τότε θα πετύχουν στη ζωή τους. Μην επενδύετε στα δικά σας όνειρα και απωθημένα γιατί πολύ απλά η ζωή αυτή δεν είναι δική σας!

Δείτε επίσης: