Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πως μπορείς να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι επιβλαβής τόσο για τη σωματική, όσο και για τη ψυχική υγεία

Η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά σωτήρια για τη σωματική και τη ψυχική υγεία. Ευτυχώς, πλέον υπάρχουν αρκετά φυσικά γλυκαντικά τα οποία είναι χαμηλά σε θερμίδες, σε φρουκτόζη και έχουν πολύ γλυκιά γεύση. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν μπορούν να κάνουν τον αγώνα μας αρκετά πιο εύκολο. Παρακάτω λοιπόν θα βρεις μερικά φυσικά υποκατάστατα, τα οποία θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις ή να κόψεις εντελώς τη ζάχαρη.

Δείτε επίσης: Οι ιδανικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Στέβια

Η στέβια είναι ίσως το πιο δημοφιλής υποκατάστατο ζάχαρης. Στα φύλλα στέβιας βρίσκονται αρκετές, γλυκές ενώσεις βρίσκονται όπως είναι η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη Α. Η στέβια είναι πολύ γλυκιά, αλλά δεν έχει θερμίδες. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η στέβια μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία καθώς:

  • Μειώνει την πίεση: Η στέβια συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση.
  • Διατηρεί σε υγιή επίπεδα το σάκχαρο: Η στέβια μπορεί να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική λύση ζάχαρης για άτομα με διαβήτη. Επίσης βοηθάει στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μελάσα

Η μελάσα είναι η παχύρρευστη ουσία που προκύπτει από τη διύλιση ζαχαροκάλαμου. Πιο συγκεκριμένα,  κατά τη διαδικασία παρασκευής της ζάχαρης, ο χυμός που εξάγεται από το ζαχαροκάλαμο βράζεται μέχρι να κρυσταλλωθούν τα σάκχαρα. Το σιρόπι που απομένει είναι γνωστό ως μελάσα. Η μελάσα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Περιέχει επίσης χαλκό και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν καρκίνο.

Μέλι

Το μέλι είναι ο πιο εύκολος τρόπος ώστε να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ περιλαμβάνει και φυτικές ενώσεις που παρέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη. Ενώ μπορούν να βοηθήσουν και στη ρύθμιση της φλεγμονής στο σώμα. Το μέλι έχει ελαφρώς χαμηλότερο, γλυκαιμικό δείκτη, από την επιτραπέζια ζάχαρη.

Δείτε επίσης:

Η καλύτερη ώρα για να περπατήσεις!
3 τρόποι για να αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου