Ξηροί Καρποί: Ο «σύμμαχος» για μία ισορροπημένη διατροφή

Forever Woman

Ποιους μπορείς να καταναλώνεις… όλη μέρα;

Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στις πλέον ωφέλιμες τροφές για τον οργανισμό. Βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μειώνουν την κακή χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή, ενώ προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

Διάβασε ακόμα: Πώς θα καταπολεμήσω το φούσκωμα;

Καρύδια

Από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια περιέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν αναστέλλουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, διαδικασία που αποτελεί πρωταρχικό στάδιο της αθηροσκλήρωσης.

Αμύγδαλα

Πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε. Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.

Φιστίκια

Εξαιρετική πηγή δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β (της νιασίνης και του φυλλικού οξέος). Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης, βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης και προσφέρουν σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.

Φουντούκια

Πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας.

Πασατέμπος, ηλιόσποροι

Ο πασατέμπος (κολοκυθόσποροι) συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, ενώ οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε ιχνοστοιχεία και απαραίτητα στον οργανισμό λιπαρά οξέα.

Κάσιους

Τα κάσιους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και ψευδάργυρο. Ο σίδηρος προλαμβάνει την αναιμία, ενώ ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κάσιους αφήνουν ένα ιδιαίτερα έντονο αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να μειώνουν την όρεξη για φαγητό.

Κάστανο

Δεν είναι ξηρός καρπός αλλά θεωρείται superfood. Τα κάστανα αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, που όταν καταναλώνονται σε λογική ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία. Περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Μάλιστα η βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους, είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, αλλά φτωχότερα σε λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς. Βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της καλής (HDL). Φυσικά, τα κάστανα είναι αγαπημένο υλικό για πολλά γιορτινά γλυκά.

Διαβάστε
ακόμα