Σε άλλη διάσταση
Τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τον γαύρο πανέ, οι μεγάλοι θα εκτιμήσουν και τη σκορδαλιά με το λεμόνι και το μαϊντανό.
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τα ψάρια
- 800 γρ. φιλέτα γαύρου (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζ. καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σκορδαλιά μαϊντανού
- 60 γρ. χωριάτικο ψωμί (προτιμότερο μπαγιάτικο), μουλιασμένο σε λίγο νερό και καλά στυμμένο
- 40 γρ. φύλλα μαϊντανού
- 1-2 σκελίδες σκόρδου
- 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 60 ml χυμός λεμονιού
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σκορδαλιά μαϊντανού
- Για να φτιάξουμε τον γαύρο πανέ, ξεκινάμε με τη σκορδαλιά μαϊντανού.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη το ψωμί με τον μαϊντανό και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το ξίδι και το λεμόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα και σταδιακά το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σφιχτή σάλτσα.
- Αδειάζουμε τη σκορδαλιά σε ένα μπολ και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Ψάρια
- Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλύψει το σκεύος κατά το 1/4 και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Παράλληλα αναμειγνύουμε σε ένα πιάτο όλα τα υλικά εκτός από τα ψάρια.
- Περνάμε τα ψάρια από το μείγμα, τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε με βραστά φασολάκια και τη σκορδαλιά μαϊντανού.
πηγή:https://www.gastronomos.gr