Σαν σήμερα, πριν 25 χρόνια, η αγαπημένη σε όλους Πριγκίπισσα Νταϊάνα έχασε τη ζωή της
Ήταν 31 Αυγούστου 1997 όταν η “πριγκίπισσα του λαού”, έχασε τη ζωή της σε ένα φριχτό τροχαίο. Ήταν μόλις 36 ετών..
Ο θάνατός τη προκλήθηκε, όταν η λιμουζίνα στην οποία επέβαινε με τον Dodi al-Fayed, προσέκρουσε σε πυλώνα της σήραγγας καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους παπαράτσι.
Οι παπαράτσι είχαν περικυκλώσει την κεντρική είσοδο έτσι το ζευγάρι αποχώρησε από μία δεύτερη. Επιβιβάστηκε στη μαύρη Mercedes S28 μαζί με τον οδηγό και τον σωματοφύλακά τους.
Καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους παπαράτσι που ακολουθούσαν με μοτοσικλέτες, το αυτοκίνητο ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα. Κατευθύνθηκε στη σήραγγα Ponte del’ Alma και λίγο μετά την είσοδό του σε αυτήν, ακούστηκε κάτι σαν έκρηξη. Ο οδηγός του ζευγαριού, Henry Paul είχε χάσει τον έλεγχο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Mercedes να προσκρούσει στις τσιμεντένιες κολώνες της σήραγγας.
Ο Dodi al-Fayed και ο οδηγός βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Ο σωματοφύλακας ήταν τραυματισμένος σε λιπόθυμη κατάσταση. Ενώ η Diana είχε τις αισθήσεις της την ώρα που προσπαθούσαν να την απεγκλωβίσουν από τα συντρίμμια. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δυστυχώς οι γιατροί δεν κατάφεραν να τη σώσουν.
Δείτε επίσης: Τα τελευταία λόγια της Πριγκίπισσας Νταϊάνα λίγο πριν πεθάνει
Ο θάνατός της προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση αλλά και πλήθος θεωριών συνωμοσίας. Η Νταϊάνα εξελίχθηκε από μία άτολμη 20χρονη σε μία ακτιβίστρια. Μια δυναμική γυναίκα που με το φιλανθρωπικό έργο της έγινε σύμβολο και πρότυπο.
Ανέτρεψε τα δεδομένα των Ανακτόρων και ακόμη και σήμερα, 25 χρόνια μετά τον θάνατό της, παραμένει το πιο αγαπητό πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας. Την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32.10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο γάμος με τον Κάρολο
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, παντρεύτηκε με τον Κάρολο στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Ο γάμος μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου της, η Νταϊάνα απέκτησε δύο γιους, τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι. Οι οποίοι ήταν τότε στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα της γραμμής διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο.
Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο. Για την υποστήριξη που παρείχε στη Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς αλλά και για την αντιμετώπιση της νόσου AIDS. Παρέμεινε στο προσκήνιο των παγκοσμίων μέσων ενημέρωσης σε όλη τη διάρκεια του γάμου της. Αλλά και μετά το τέλος του, ο οποίος τερματίστηκε με διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996.
Θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατό της
Μετά το 1998, διατυπώθηκε η θεωρία ότι υπήρχε μια εγκληματική συνωμοσία γύρω από τον θάνατο της Νταϊάνα.
Η ψύχραιμη στάση του Μπάκιγχαμ αλλά και η αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ να μην επιστρέψει από τη Σκωτία όπου έκανε διακοπές με τους εγγονούς της, William και Harry, όσο και η εγκρατής συναισθηματικά συμπεριφορά του Καρόλου, αναζωπύρωσαν τις φήμες περί δολοφονίας της πριγκίπισσας.
Όπως είχε δηλώσει o πατέρας του Dodi, Mohamed al-Fayed, τα βρετανικά ανάκτορα δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ένας Αιγύπτιος μουσουλμάνος θα γινόταν πατριός του πρίγκιπα William και Harry και δεύτερος σύζυγός της Diana.
Δεδομένου αυτού και της φημολογίας που υπήρχε ότι η Diana ήταν έγκυος, η βασιλική οικογένεια έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσής τους.
Το 2003, ο μπάτλερ της Νταϊάνα, Πολ Μπάρελ, δημοσίευσε ένα σημείωμα που υποστήριξε ότι είχε γραφτεί από την ίδια το 1995. Στο οποίο υπήρχαν ισχυρισμοί ότι ο πρώην σύζυγός της “σχεδίαζε ένα ατύχημα” στο αυτοκίνητο για να ξαναπαντρευτεί.
Συγκεκριμένα έγραφε:
«Κάθομαι εδώ στο γραφείο μου σήμερα τον Οκτώβριο και λαχταρώ κάποιον να με αγκαλιάσει και να με ενθαρρύνει να παραμείνω δυνατή και να κρατήσω το κεφάλι μου ψηλά. Αυτή η συγκεκριμένη φάση στη ζωή μου είναι η πιο επικίνδυνη. […] σχεδιάζει «ατύχημα» στο αυτοκίνητό μου, βλάβη στο φρένο και σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για τον Κάρολο να παντρευτεί».
Ένας άλλος ισχυρισμός αφορά τους παπαράτσι. Οι οποίοι συνεχίζουν να κατηγορούνται ότι προκάλεσαν τη σύγκρουση του αυτοκινήτου και τον θάνατο της πριγκίπισσας από τη μανία τους να την απαθανατίσουν με τον Dodi.
Κάποιοι πιστεύουν ότι οι φωτογράφοι κυνήγησαν και μπλόκαραν τη Mercedes. Eνώ κάποιοι άλλοι ότι άθελά τους δημιούργησαν έναν πανικό που οδήγησε στο ατύχημα με τον οδηγό να τρέχει να τους ξεφύγει και είτε να χάνει τον έλεγχο λόγω της ταχύτητας, είτε επειδή δεν είδε το μοιραίο λευκό Fiat Uno.
Συμπέρασμα:
Το 1999, η έρευνα των γαλλικών αρχών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της Diana ήταν αποτέλεσμα του ατυχήματος. Ο Γάλλος ανακριτής, ο δικαστής Hervé Stephan, σημείωσε ότι οι παπαράτσι βρίσκονταν σε απόσταση από τη Mercedes S280 όταν συνετρίβη και δεν ήταν υπεύθυνοι.
Το 2008, η βρετανική δικαιοσύνη απέδωσε το θανατηφόρο τροχαίο στον οδηγό Henri Paul και τους παπαράτσι που καταδίωκαν το αυτοκίνητο. Αλλά και στο γεγονός ότι οι επιβαίνοντες δεν φορούσαν ζώνη.
Η βρετανική εφημερίδα Daily Express και ο πατέρας του Dodi, Mohamed Al-Fayed εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι οι βρετανικές αλλά και οι γαλλικές αρχές δεν απέδωσαν δικαιοσύνη. Το μόνο που έκαναν ήταν να “κουκουλώσουν” τη δολοφονία του ζευγαριού, καλύπτοντας τους πραγματικούς ενόχους.
Η αλήθεια θα παραμείνει ένα μυστήριο…
Δείτε επίσης: