Κι όμως, το παιχνίδι είναι κάτι παραπάνω από μια ώρα ανεμελιάς!
Τι κι αν οι περισσότεροι θεωρούμε ότι το παιχνίδι είναι ώρα ξεκούρασης και χαλάρωσης για το παιδί; Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη ασχολία είναι κάτι περισσότερο από μια ώρα ανεμελιάς.
Διάβασε ακόμα: Πώς θα μάθουμε το παιδί να τακτοποιεί τα παιχνίδια του;
Το παιχνίδι αφήνει το παιδί ελεύθερο να χρησιμοποιήσει την φαντασία του και να παίξει με φανταστικούς ήρωες που επινοεί το ίδιο. Μαθαίνει να κοινωνικοποιείται, να συνεργάζεται με άλλα παιδιά ή μεγάλους και γενικότερα μαθαίνουν να σκέφτονται. Τα οφέλη του παιχνιδιού είναι πολλά, αρκεί το κάθε παιχνίδι να προσαρμόζεται στην ηλικία που έχει το παιδί.
Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, το παιδί ακολουθεί κανόνες, μαθαίνει να μην «κλέβει» και να κάνει παραχωρήσεις. Παράλληλα, το παιχνίδι πετυχαίνει το εξής: οι γονείς κατανοούν το παιδί και τον εσωτερικό του κόσμο. Μπορούν να καταλάβουν τη συναισθηματική του κατάσταση από το πώς φέρεται και αλληλεπιδρά στο κάθε παιχνίδι που παίζει με άλλα παιδιά. Ακόμα κι από την έκβαση του κάθε παιχνιδιού, είτε κερδίζει είτε χάνει, μπορείς να καταλάβεις πολλά.
Είτε μιλάμε για παιχνίδια δημιουργικά, γνώσεων και στρατηγικής, πολεμικά ή με κούκλες και αυτοκίνητα, το παιδί θα καταφέρει να εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Φυσικά, οι γονείς θα πρέπει να είναι δίπλα τους και να τα βοηθούν να επιλέξουν τα κατάλληλα παιχνίδια. Αυτά που «τρέφουν» το μυαλό και την ψυχή τους, που τους δίνουν χαρά και ταυτόχρονα είναι απόλυτα ασφαλή.
Στις μικρές ηλικίες τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις σχέσεις των πραγμάτων στο χώρο και μπορούν να ακολουθούν απλές οδηγίες. Κατάλληλα παιχνίδια είναι τα παζλ με αριθμούς, σχέδια ή χρώματα, ενώ όσο μεγαλώνει μπορεί να φτιάξει παζλ με περισσότερα κομμάτια.
Ένα χαρακτηριστικό των παιδιών μικρής ηλικίας, είναι ότι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και χάνουν εύκολα το ενδιαφέρον τους, για να στρέψουν τελικά την προσοχή τους κάπου αλλού. Μέσα από το παιχνίδι όμως μαθαίνουν να συγκεντρώνονται και όταν μάλιστα το παιχνίδι έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα αναπτύσσεται το ενδιαφέρον τους για μάθηση. Καθώς συναρμολογούν ένα παζλ, τα παιδιά σιγά σιγά μαθαίνουν την έννοια της κατηγοριοποίησης, μαθαίνουν να οργανώνουν τα κομμάτια, να ταξινομούν και να τα βάζουν σε μια σειρά.
Από την άλλη πλευρά, η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη όταν μιλάμε για τα παιδιά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα συγκεκριμένα παιδιά καλούνται να ενώσουν μικρότερα και πολύ περισσότερα κομμάτια. Αυτό είναι που τους δίνει την ευκαιρία να εξασκηθούν στην επιμονή και στην υπομονή. Αργότερα, αυτό, θα λειτουργήσει υπέρ τους, καθώς όταν θα βρίσκονται σε θέση να βάζουν στόχους θα προσπαθούν να το ολοκληρώνουν και δεν θα το αφήνουν… στη μέση!
Τέλος, για τα μεγαλύτερα παιδιά, μια καλή επιλογή παιχνιδιού που θα εξασκήσει το μυαλό τους είναι τα επιτραπέζια. Αποτελούν ένα καταπληκτικό εργαλείο, ειδικά για τα τα ντροπαλά παιδιά και τους ντροπαλούς έφηβους. Το παιχνίδι τους ωθεί στο να αναπτύξουν ισχυρότερες αισθήσεις δημιουργικότητας και ατομικότητας που οδηγούν σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Επίσης, μέσα από τα επιτραπέζια αποκτούν το γνώρισμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Πολλές φορές βέβαια αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τσακωμούς οπότε καλό είναι να οριοθετήσετε κανόνες και συμπεριφορές.