Μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά

Forever Woman

Ιδανικό φαγητό για κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι

Κότσι από μοσχάρι, μαλακό και τρυφερό με μία συγκλονιστική σάλτσα. Γίνεται και στο φούρνο αλλά και στην κατσαρόλα.

Υλικά

Για το μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά

  • 6-8 κομμάτι/ια μοσχαρίσιο κότσι (σε φέτες)
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια (μεγάλα)
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 κλων. σέλερι
  • 3 καρότα
  • 1 πράσο (μικρό)
  • 2 ντομάτες
  • 1 κ.σ. Πελτέ
  • 2 φλ. κρασί (κόκκινο)
  • 2 φλ. ζωμό κρέατος
  • 3-4 κλων. θυμάρι (φρέσκο)
  • 2 κλων. μαϊντανό
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Λίγο σχοινόπρασο

Για το σερβίρισμα

  • Πουρέ πατάτας
  • Γλυκοπατάτες (ψητές)
  • Κολοκύθα (ψητή)

Εκτέλεση

Για το μοσχάρι κότσι

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οσομπούκο μοσχάρι κομμένο σε χοντρές φέτες ή οποιοδήποτε κομμάτι μοσχάρι θέλουμε.
  • Αφήνουμε το κρέας στον πάγκο εργασίας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Ταμπονάρουμε το μοσχάρι να κρατήσει όσο αλεύρι χρειάζεται.
  • Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα.
  • Λίγα λίγα, ροδίζουμε τα κομμάτια μοσχαριού και από τις δύο πλευρές.
  • Όσα κομμάτια κρέας ροδίζουν, τα βάζουμε σε βαθύ ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.

Για τα λαχανικά

  • Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κρέας, ρίχνουμε χοντροκομμένα όλα τα λαχανικά εκτός από τις ντομάτες.
  • Τα σοτάρουμε για 6 με 7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό μέχρι να ψηθεί.
  • Σβήνουμε τα λαχανικά με το κόκκινο κρασί.
  • Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα των υγρών στην κατσαρόλα.
  • Τότε, προσθέτουμε τις ντομάτες χοντροκομμένες, τους κόκκους από πιπέρι, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, το μαϊντανό και το ζωμό κρέατος.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε ακόμη για 4 με 5 λεπτά.
  • Περιχύνουμε το μοσχάρι στο ταψί, με όλα τα λαχανικά και τα υγρά.

Για το ψήσιμο

  • Σκεπάζουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο να μη φεύγει καθόλου ατμός καθώς ψήνεται το μοσχάρι.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι.
  • Όταν ψηθεί το κρέας και μαλακώσει, περνάμε όλη τη σάλτσα από λεπτή σίτα και τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να πυκνώσει.
  • Αν θέλουμε η σάλτσα να γυαλίζει, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο αφού την αφαιρέσουμε από τη φωτιά.
  • Ανακινούμε την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο με την ζεστή σάλτσα.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε στο πιάτο πουρέ πατάτας και λαχανικά, προσθέτουμε το μοσχάρι και περιχύνουμε με την υπέροχη σάλτσα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Πηγή: argiro.gr

Δείτε επίσης:

Διαβάστε
ακόμα