Για το νηστίσιμο κέικ καρότου
- 120 γρ. καλαμποκέλαιο
- 150 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα
- 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. σόδα
- 300 γρ. αελύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ. καρότο
- 80 γρ. σταφίδες
- 80 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- Άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε με ένα κόσκινο το αλεύρι σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Διαλέγουμε ολόφρεσκα καρότα, τα καθαρίζουμε και τα τρίβουμε σε λεπτό τρίφτη και τα αφήνουμε στη άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC βαθμούς στις αντιστάσεις, θα ψήσουμε στη κάτω σχάρα φούρνου.
Λαδώνουνε και αλευρώνουνε ένα ταψί ή στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση 26 εκατ.
Για εύκολο ξεφορμάρισμα καλύτερα να βάλετε αντικολλητικό χαρτί στη βάση της φόρμας
Για το μίγμα
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και την ζάχαρη άχνη.
Τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το προσθέτουμε στο λάδι κι ανακατεύουμε με τη σύρμα.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στο αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε να σχηματιστεί ζύμη.
Προσθέτουμε τα καρότα τις σταφίδες και τα καρύδια.
Με μια μαλακή σπάτουλα ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το μίγμα μέσα στην έτοιμη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Τοποθετούμε στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
Ελέγχουμε αν ψήθηκε με την μια λάμα από ένα μαχαίρι.
Αν η λάμα από το μαχαίρι βγαίνει καθαρή από ζύμη τότε είναι ψημένο.
‘Έτοιμο είναι όταν φουσκώσει ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα .
Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε.
Πηγή:https://www.argiro.gr