Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος σε 15’

Έχει άρωμα κανέλας και είναι απίστευτα ελαφρύς 

Ας είμαστε δίκαιοι. Ωραίος ο χαλβάς, αλλά δεν είναι όλες του οι παραλλαγές τόσο λαχταριστές, όσο είναι εκείνος που φτιάχνεται από σιμιγδάλι. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έχει άρωμα κανέλας, θρυμματίζεται σαν άμμος, είναι ελαφρύς και μπορείς να τον φτιάξεις σε μόνο 15 λεπτά.

Διάβασε ακόμα: Αλμυρό μιλφέιγ από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά

1 φλ. απαλό ελαιόλαδο

1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό

1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό

2-1/2 φλ. ζάχαρη

4 φλ. νερό

1/2 φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)

1/2 φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο

2 φλ. λεμονιού

1 κ.σ. κανέλα

1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες από λεμόνι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την στιγμή που θα πάρει βράση, βράζουμε ακόμη για 2-3 λεπτά το σιρόπι. Όταν λιώσει τελείως η ζάχαρη αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Για το σιμιγδαλένιο χαλβά

Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, με προσοχή για να μην καεί. Το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι τα προσθέτουμε ταυτόχρονα. Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει, να βγάλει τα γήινα αρώματα του και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα. 

Προς το τέλος, και αφού έχει αλλάξει χρώμα το σιμιγδάλι, προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε. Τραβάμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι από τη φωτιά. Στη συνέχεια, πολύ προσεκτικά προσθέτουμε σιγά σιγά με την κουτάλα από χαμηλό ύψος το καυτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι που κοχλάζει. Προσθέτουμε όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε. Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι, να μαζεύεται σαν ζύμη γύρω γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι. 

Όσο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα. Πιέζουμε με την ανάποδη της κουτάλας να φύγει ο αέρας από τα κενά που δημιουργούνται με το άδειασμά του μέσα στη φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντας με την κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30′. Σκεπάζουμε την φόρμα με το χαλβά με μια πιατέλα σερβιρίσματος. Με μια κίνηση αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, αφού τον πασπαλίσετε με άφθονη κανέλα.

Ζεστές μπανάνες με παγωτό από τον Στέλιο Παρλιάρο 
Κρέμα σοκολάτα σε μπολ από τον Στέλιο Παρλιάρο

Διαβάστε επίσης