Τσικνοπέμπτη έθιμα και ιστορία.

Forever Woman

Η Πέμπτη της δεύτερης βδομάδας του τριωδίου ονομάζεται τσικνοπέμπτη.

 Η Πέμπτη της δεύτερης βδομάδας του τριωδίου ονομάζεται τσικνοπέμπτη. Αρχικά είναι Πέμπτη γιατί  την Τετάρτη και την παρασκευή, οι χριστιανοί ορθόδοξοι νήστευαν το κρέας. Έτσι την Πέμπτη έψηναν κρέας ή χοιρινό λίπος και μύριζε παντού τσίκνα. Από την πολύ τσίκνα  σε πόλεις και χωριά και μάλιστα από το πρωί, πήρε το όνομα η Πέμπτη, Τσικνοπέμπτη.

Αναφορικά για το από που κατάγεται και ξεκινάει το έθιμο, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά να μας το βεβαιώσει. Πολλοί πιστεύουν, ότι το έθιμο προέρχεται από τον Διόνυσο και τις Βάκχες, που συνήθιζαν να ντύνονται και να μασκαρεύονται,  αλλά να πίνουν και να γλεντάνε.

Εμείς ξέρουμε ότι την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν, όλες οι γιορτές τις Αποκριάς και κορυφώνονται την Καθαρή Δευτέρα, με το πέταγμα του χαρταετού και το ξεκίνημα της νηστείας, για να περιμένουμε το Πάσχα. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας συναντάμε διαφορετικά έθιμα. Αλλά ας δούμε τα πιο γνωστά και φημισμένα.

ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο εορτασμός της στη Πάτρα κατά τη διάρκεια του Πατρινού Καρναβαλιού, όπου εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους. Τοπικά δρώμενα “ο γάμος της Γιαννούλας της κόλουρούς” και “τα Τριτάκεια του Λάζαρη”.

Σύμφωνα με την λαογραφία, την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα  αρχίζει ο “βλάχικος γάμος” που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα  με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Στην Κοζάνη την Τσικνοπέμπτη γίνεται η επίσημη έναρξη της αποκριάς αφού ανάβει, ο Φανός στην κεντρική πλατεία. Είναι η εορταστική τους φλόγα.

Στην Ελλάδα πάντα βρίσκουμε ευκαιρία να γιορτάζουμε και να θυμούμαστε τις παραδόσεις μας. Ως γονείς, δάσκαλοι αλλά και μεγαλύτερα πρέπει να τα περνάμε και στα παιδιά μας, ώστε να μην ξεχνάνε την ωραία παράδοσή μας. Άλλωστε είναι ευκαιρία να ερχόμαστε πιο κοντά και να περνάμε όμορφα που είναι και η ουσία της ζωής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ https://www.timeout.gr