Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τριχόπτωση: Τι την προκαλεί και τρόποι αντιμετώπισης

Image by benzoix on Freepik

Έχεις παρατηρήσει αυξημένη τριχόπτωση τον τελευταίο καιρό; Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά: Tριχόπτωση είναι ουσιαστικά η πτώση των μαλλιών από το τριχωτό τμήμα της κεφαλής. Υπάρχουν δυο είδη τριχόπτωσης:

  • Η φυσιολογική: Χάνονται καθημερινά τρίχες λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται
  • Η παθολογική: Πέφτουν αρκετές τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται

Δείτε επίσης: Πώς να αντιμετωπίσεις το πρόωρο ξύπνημα

Ποιες είναι όμως οι κύριες αιτίες οι οποίες προκαλούν τριχόπτωση;

Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για την ακμή, την υπέρταση, τα αντιθρομβωτικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα χημειοθεραπευτικά έχουν σχετιστεί με την τριχόπτωση.

Έλλειψη σιδήρου: Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο συνηθισμένη αιτία τριχόπτωσης. Αν τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό, τότε καλά θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Δίαιτα: Οι δίαιτες “αστραπή” στερούνται πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων ώστε να είναι πιο άμεση η απώλεια βάρους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, καθώς ο οργανισμός στερείται τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Παχυσαρκία: Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, με αποτέλεσμα στην αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στον οργανισμό. Η αυξημένη ινσουλίνη με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τεστοστερόνη αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο φαλάκρας.

Άγχος: Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει ξαφνική απώλεια μαλλιών, ενώ το χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει γυροειδής αλωπεκία.

Tρόποι αντιμετώπισης:

Σωστή διατροφή: Η σωστή διατροφή συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης φρόντισε λοιπόν να προσθέσεις στη διατροφή σου πρωτεΐνες και σίδηρο. Επίσης τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια, το γάλα, το τυρί, το συκώτι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σπανάκι, οι φακές βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης καθώς περιέχουν κυστίνη που βοηθά στη ενδυνάμωση του θύλακα της τρίχας.

Bιταμίνη C: Ηβιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης οι βιταμίνες Β3, Β6 και Β9 βοηθούν στο σχηματισμό αμινοξέων, από τα οποία αποτελείται ο θύλακας της τρίχας.

Δυναμωτικό σαμπουάν: Χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν φαρμακείου και μια αγωγή καθώς και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής κατά της τριχόπτωσης. Τα φαρμακευτικά προϊόντα περιέχουν συστατικά που ενισχύουν τη ρίζα και δυναμώνουν το στέλεχος της τρίχας, παρατείνοντας το χρόνο ζωής της.

Δείτε επίσης:

Λόγοι που μπορεί να σου προκαλέσουν καθυστέρηση
Τα χαρακτηριστικά που έχουν οι.. άπιστοι!

Διαβάστε επίσης