Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τούρτα καριόκα από τον Στέλιο Παρλιάρο

Μια πρωτότυπη γιγάντια καριόκα!

Απαιτητική συνταγή με εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην όψη και στη γεύση. Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε σε μια ειδική περίσταση, η τούρτα καριόκα είναι αυτό που ψάχνετε!

Δείτε επίσης: Η κλασική συνταγή για το κέικ βανίλιας

Υλικά:

Για την τούρτα

  • 240 γρ. βούτυρο Lurpak, σε κομμάτια
  • 240 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 240 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. κακάο
  • 150 γρ. πορτοκάλι γλασέ, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. σοκολάτα τζιαντούγια ή κουβερτούρα πραλίνα

Για το γλάσο

  • 200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη
  • 30 γρ. αραβοσιτέλαιο

Eκτέλεση:

Για την τούρτα

Αρχικά φτιάχνουμε πρώτα μια ζύμη κραμπλ που θυμίζει ζύμη μπισκότου: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι, το αλεύρι και το κακάο. Στη συνέχεια ανακατεύουμε στο μίξερ με το φτερό έως ότου έχουμε μια ομοιογενή, σφιχτή ζύμη. Ύστερα, στη λαμαρίνα του φούρνου απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί και σκορπίζουμε εκεί το μείγμα, τρίβοντάς το με τα χέρια μας σε χοντρά ψίχουλα ή σε μικρά κομμάτια. Έπειτα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15-20 λεπτά.

Αφήνουμε τα κομμάτια της ζύμης να κρυώσουν πάρα πολύ καλά. Στη συνέχεια λιώνουμε την τζιαντούγια ή την κουβερτούρα πραλίνα και τη στρώνουμε στους 30°C. Θρυμματίζουμε περισσότερο το ψημένο κραμπλ, τρίβοντάς το με τα χέρια μας, και το ρίχνουμε μέσα στη στρωμένη σοκολάτα μαζί με το ψιλοκομμένο πορτοκάλι γλασέ. Έπειτα ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και το πιέζουμε πάρα πολύ καλά, να πιάσει όλη την επιφάνεια και να πάρει το σχήμα του σκεύους. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο για 5-6 ώρες και ξεφορμάρουμε. Τοποθετούμε πάνω σε μια μεταλλική σχάρα για να γλασάρουμε.

Για το γλάσο

Λιώνουμε την κουβερτούρα και τη στρώνουμε στους 31- 32°C. Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το γλάσο στην επιφάνεια της βάσης από καριόκα. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί (1 ώρα) και σερβίρουμε. Η τούρτα καριόκα διατηρείται στο ψυγείο.

Πηγή: steliosparliaros.gr

Δείτε επίσης:

Γρήγορα soft cookies από τον Άκη!
Acai bowl με ρόφημα αμυγδάλου και μάνγκο από τον Άκη

Διαβάστε επίσης