Μπορεί ακόμα και να τα καταστρέψει…
Η αλήθεια είναι πως το ξύδι είναι ένα από αυτά τα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου και σε έχει «σώσει» αμέτρητες φορές από διάφορες καταστάσεις. Όσο θαυματουργό κι αν είναι όμως, υπάρχουν κάποια αντικείμενα που δεν πρέπει να τα φέρετε ποτέ σε επαφή μαζί του. Ο λόγος; Μπορεί μέχρι και να τα καταστρέψει!
Πάγκοι από γρανίτη ή μάρμαρο
Το ξύδι περιέχει οξύ. Αυτό το γνωρίζεις ήδη. Εκείνο που μπορεί να μη γνώριζες, είναι ότι το οξύ μπορεί να βλάψει σοβαρά αυτές τις επιφάνειες. Προτίμησε να καθαρίσεις τους πάγκους σου με το υγρό που πλένεις τα πιάτα, ζεστό νερό και σφουγγάρι ή ακόμα και με μαγειρική σόδα και νερό.
Λεκές αυγού
Ένα ατυχές συμβάν που μπορεί να συμβεί στο μαγείρεμα, είναι να πέσει αυγό στο πάτωμα, ή σε κάποια επιφάνεια. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ξεχάσεις το ξύδι. Η οξύτητά του θα κάνει τον λεκέ να πήξει και μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί.
Σίδερο
Δυστυχώς, αν και θα ήταν μια καλή και γρήγορη λύση να καθαρίσεις το σίδερο με ξύδι, η οξύτητά του μπορεί να βλάψει τα εσωτερικά μέρη του σίδερου. Για αυτό το λόγο, είναι καλό να το καθαρίζεις με βάση τις οδηγίες που έχεις από την εταιρεία που το έχεις αγοράσει.
Πάτωμα από ξύλο
Εδώ, οι ειδικοί αμφιταλαντεύονται και η απάντηση που δίνεται δεν είναι μόνο μία. Κάποιοι πιστεύουν πως τα ξύλινα πατώματα καθαρίζουν τέλεια με ξύδι ενώ άλλοι πιστεύουν πως το ξύδι χαλάει το ξύλο. Μπορείς να βάλεις καλύτερα ένα φυσικό καθαριστικό που αποτελείται από χυμό ενός λεμονιού, 1 κ.σ. λάδι και 1 κ.σ. νερό. Αν θέλεις να δοκιμάσεις το ξύδι ως καθαριστικό τότε διάλυσέ το οπωσδήποτε σε νερό και δοκίμασε το πρώτα σε κάποια μικρή γωνία του πατώματός σας.