Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σταμναγκάθι με αγγουράκια και λαδολέμονο πορτοκαλιού

Δροσερή!

Μια πρωτότυπη σαλάτα με ωμό, τρυφερό σταμναγκάθι μαζί με δροσερά αγγουράκια, αντίδια και τη φρεσκάδα του πορτοκαλιού να δίνει χαρακτήρα στο ντρέσινγκ.

Υλικά

Μερίδες: 2

  •  1 μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι, καλά πλυμένο, με τη φλούδα
  •  50 ml χυμός λεμονιού
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  10 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
  •  αλάτι
  •  100 γρ. τρυφερό σταμναγκάθι, καθαρισμένο, χοντροκομμένο
  •  100 γρ. αντίδια τρυφερά (ή μικρά φύλλα σπανακιού), πλυμένα και στεγνά, χοντροκομμένα
  •  2 μικρά κρητικά αγγουράκια, πλυμένα και κομμένα σε λεπτές «φλούδες» με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε λαχανικά
  •  2 μέτριες ντομάτες, καθαρισμένες, χωρίς σπόρια, σε μέτριες φέτες
  •  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές ροδέλες
  •  50 γρ. καρυδόψιχα πεταλούδα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το σταμναγκάθι με αγγουράκια και λαδολέμονο πορτοκαλιού πρώτα κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση. Στύβουμε το ένα κομμάτι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε τον χυμό του με τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και λίγο αλάτι, μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Κόβουμε το υπόλοιπο πορτοκάλι σε λεπτές φέτες και μετά την καθεμία σε μισοφέγγαρα. Αν υπάρχουν κουκούτσια τα αφαιρούμε.
  3. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε το σταμναγκάθι, τα αντίδια (ή τα φύλλα σπανακιού), τα αγγουράκια, τις ντομάτες και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  4. Αλατίζουμε, περιχύνουμε με το λαδολέμονο πορτοκαλιού που φτιάξαμε και ανακατεύουμε καλά.
  5. Σκορπίζουμε την καρυδόψιχα, στολίζουμε με τα «μισοφέγγαρα» πορτοκαλιού και σερβίρουμε.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης