Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ψητά αρνίσια κεφτεδάκια με αγριοκύμινο και γιαούρτι

Λίγο από Μαρόκο και λίγο από Λίβανο έχει αυτή η συνταγή για πεντανόστιμα κεφτεδάκια.

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 25

Για τα κεφτεδάκια

  •  1 1⁄2 κιλό αρνίσιος κιμάς
  •  1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο
  •  2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
  •  1/2 κουτ. γλυκού φασκόμηλο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 1/4 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
  •  1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
  •  1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
  •  2 κουτ. γλυκού αγριοκύμινο (σε μπαχαράδικα. Λέγεται και caraway – η γεύση του δεν θυμίζει κύμινο, είναι ελαφρώς γλυκοπικάντικη με τόνους μάραθου, γλυκάνισου, θυμαριού)
  •  1 αυγό
  •  1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  •  1 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  •  200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού ξίδι κόκκινου κρασιού
  •  2 κουτ. γλυκού αγριοκύμινο, τριμμένο
  •  1/2 κουτ. γλυκού σουμάκ
  •  6-8 μικρά αγγουράκια, τουρσί

Διαδικασία

Κεφτεδάκια

  1. Για τα ψητά αρνίσια κεφτεδάκια με αγριοκύμινο και γιαούρτι, ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. (Αν έχετε χρόνο, αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1 βράδυ αντί για 1 ώρα).
  3. Μετά, πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και λαδώνουμε τη σχάρα.
  5. Τη βάζουμε στο ψηλότερο ράφι και στερεώνουμε κάτω από τη σχάρα ένα ταψί, για να στάζουν μέσα τα υγρά και τα λίπη.
  6. Βάζουμε τα κεφτεδάκια στη σχάρα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, αν τα θέλουμε μέτρια ψημένα. Αυξομειώνουμε τον χρόνο ανάλογα.
  7. Αν τα τηγανίσουμε, τα πανάρουμε ελαφρώς με λίγο ρυζάλευρο, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, τα τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν ρόδινη κρούστα.
  8. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια δυο φορές, ώστε να ψηθούν και στο εσωτερικό τους, αλλά να μη στεγνώσουν.

Σερβίρισμα

  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι, το λάδι, το ξίδι και τα μπαχαρικά.
  2. Συνοδεύουμε τα κεφτεδάκια με τα αγγουράκια τουρσί και το μείγμα γιαουρτιού.

Φινετσάτα λευκά, Μαλαγουζιές, Sauvignon blanc, ξηρά χαρμάνια με Μοσχάτο, αλλά και ροζέ.

πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης