Λίγο από Μαρόκο και λίγο από Λίβανο έχει αυτή η συνταγή για πεντανόστιμα κεφτεδάκια.
Υλικά
Τεμάχια: για περίπου 25
Για τα κεφτεδάκια
- 1 1⁄2 κιλό αρνίσιος κιμάς
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού φασκόμηλο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 1/4 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού αγριοκύμινο (σε μπαχαράδικα. Λέγεται και caraway – η γεύση του δεν θυμίζει κύμινο, είναι ελαφρώς γλυκοπικάντικη με τόνους μάραθου, γλυκάνισου, θυμαριού)
- 1 αυγό
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι κόκκινου κρασιού
- 2 κουτ. γλυκού αγριοκύμινο, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού σουμάκ
- 6-8 μικρά αγγουράκια, τουρσί
Διαδικασία
Κεφτεδάκια
- Για τα ψητά αρνίσια κεφτεδάκια με αγριοκύμινο και γιαούρτι, ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. (Αν έχετε χρόνο, αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1 βράδυ αντί για 1 ώρα).
- Μετά, πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και λαδώνουμε τη σχάρα.
- Τη βάζουμε στο ψηλότερο ράφι και στερεώνουμε κάτω από τη σχάρα ένα ταψί, για να στάζουν μέσα τα υγρά και τα λίπη.
- Βάζουμε τα κεφτεδάκια στη σχάρα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, αν τα θέλουμε μέτρια ψημένα. Αυξομειώνουμε τον χρόνο ανάλογα.
- Αν τα τηγανίσουμε, τα πανάρουμε ελαφρώς με λίγο ρυζάλευρο, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, τα τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν ρόδινη κρούστα.
- Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια δυο φορές, ώστε να ψηθούν και στο εσωτερικό τους, αλλά να μη στεγνώσουν.
Σερβίρισμα
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι, το λάδι, το ξίδι και τα μπαχαρικά.
- Συνοδεύουμε τα κεφτεδάκια με τα αγγουράκια τουρσί και το μείγμα γιαουρτιού.
Φινετσάτα λευκά, Μαλαγουζιές, Sauvignon blanc, ξηρά χαρμάνια με Μοσχάτο, αλλά και ροζέ.
πηγή:https://www.gastronomos.gr