Ελαφριά και γευστική!
Τι πιο καλοκαιρινό από ψάρι α λα σπετσιώτα! Φτιάχνουμε τη συνταγή-σήμα κατατεθέν των Σπετσών
Υλικά
Μερίδες: 4
- 4 ψάρια βάρους περίπου 300 γρ. το καθένα (τσιπούρες, λαβράκια ή μπακαλιάροι), καθαρισμένα (ή 4 φέτες από λευκό ψάρι της αρεσκείας μας)
- 3 μέτριες πατάτες, σε πολύ λεπτές φέτες, ανακατεμένες με 60 ml ελαιόλαδο και 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 300 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 60 ml ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
- 4 ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες + 1 ντομάτα σε λεπτές, στρογγυλές φέτες
- τα φύλλα από 8 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 4 κλωνάρια δυόσμο, ολόκληρα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για το ψάρι α λα σπετσιώτα, ξεκινάμε αλατίζοντας τα ψάρια μέσα και έξω (ή τις φέτες ψαριού και από τις δύο πλευρές) και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα ταψί που να χωράει τα ψάρια ακριβώς και σε μία στρώση, απλώνουμε τις πατάτες, όχι απαραιτήτως τακτοποιημένες με επιμέλεια, αλλά πάντως να καλύπτουν τον πυθμένα του σκεύους. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
- Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ξανθύνουν και να μελώσουν.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά τους και η σάλτσα να δέσει ελαφρά.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε τη μισή ποσότητα σάλτσας πάνω στις πατάτες, ομοιόμορφα. Από πάνω τακτοποιούμε τα ψάρια ή τις φέτες ψαριού, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και στρώνουμε τις φέτες ντομάτας. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 15-17 λεπτά, πάντα στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό. Συνοδεύουμε με φρέσκο, ζεστό ψωμί, πιπεριές τουρσί και αφράτη ταραμοσαλάτα.
Δοκιμάστε ένα δροσερό Pinot Noir, ένα ηπειρώτικο Βλάχικο, ένα ρωμαλέο ροζέ από Ξινόμαυρο.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr