Πώς θα θέσεις σωστά όρια στο παιδί

Forever Woman

Πως και γιατί πρέπει να θέσεις όρια στο παιδί σου

Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι καθόλου εύκολη. Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως roller coaster, έχει τα πάνω και τα κάτω του. Τα συναισθήματα πολλά και ανάμεικτα όταν προσπαθείς να είσαι σωστή μητέρα και να μεγαλώσεις καλά το παιδί σου. Το κλειδί σε όλο αυτό τον αγώνα είναι να καταφέρεις να θέσεις τα σωστά όρια. Πως θα το κάνεις όμως αυτό; Παρακάτω θα βρεις μερικά πολύ χρήσιμα tips τα οποία θα σε βοηθήσουν να βάλεις τα σωστά όρια στο παιδί σου.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Ένα παιδί που δεν έχει όρια τείνει να επηρεάζεται εύκολα καθώς δεν βάζει συγκεκριμένους στόχους ώστε να επικεντρωθεί σε αυτούς. Αυτό λειτουργεί αρνητικά τόσο σε νεαρή ηλικία, καθώς οδηγεί σε συνεχείς αποτυχίες, όσο και στην ενήλικη ζωή του. Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε.

Δείτε επίσης: Ο απίστευτος λόγος που πρέπει να πίνουμε τη μπύρα μας με αφρό

Ξεκάθαρα και συγκεκριμένα όρια

Αρχικά βάζουμε ξεκάθαρα και συγκεκριμένα όρια, σεβόμενοι πάντα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του παιδιού. Είναι σημαντικό να μην βλέπουμε τα όρια ως τιμωρία ως πρόληψη. Θέτοντας όρια προλαμβάνουμε προβλήματα και καταστάσεις οι οποίες θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί. Οι κανόνες και τα όρια είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Οι κανόνες επικεντρώνονται σε τιμωρίες ενώ τα όρια επικεντρώνονται στη δημιουργία πιο εποικοδομητικών επιλογών.

Επίσης, τα όρια πρέπει να εκφράζονται με θετικό τρόπο και όχι σαν απειλές καθώς όταν τίθενται με συνέπεια και σταθερότητα αποφεύγονται τα συναισθηματικά ξεσπάσματα.

Μη ξεχνάτε ότι τα όρια ισούνται με τη συνεργασία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον λειτουργικό όπου και οι δύο πλευρές μαθαίνουν να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες του άλλου. Ενώ παράλληλα βοηθούν στην κατανόηση του ρόλου που έχει το κάθε μέλος στην οικογένεια καθώς οι ρόλοι στην οικογένεια πρέπει να είναι ξεκάθαροι.

Πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι κάτι που είναι αυτονόητα για εσάς δεν είναι και για το παιδί. Όταν λοιπόν του απαγορεύετε κάτι πρέπει να του εξηγείτε και για ποιο λόγο το κάνατε. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι λειτουργείτε ως πρότυπο για το παιδί μας. Εσείς είστε εκείνοι οι οποίοι χτίζουμε τις βάσεις για να μάθει το παιδί τι είναι καλό και τι όχι.

Βασικά εργαλείο για την επίτευξη όλων είναι ο διάλογος. Με το διάλογο το παιδί μπορεί να κατανοήσει τα όρια και να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης τόσο με εσάς τους ίδιους όσο και με τους γύρω του.

Δείτε επίσης:

Διαβάστε
ακόμα