Πως να προστατεύσεις το αντικολλητικό τηγάνι

Forever Woman

Θέλει ιδιαίτερη φροντίδα

Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι από τα must κουζινικά. Είναι ιδιαίτερα πρακτικά και εύκολα τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο πλύσιμο καθώς το φαγητό δεν κολλάει ενώ είναι πολύ και εύκολα και στο καθάρισμα. Αν θες να παρατείνεις τη ζωή του αγαπημένου σου εργαλείο κουζίνας τότε πρέπει να ακολουθήσεις μερικούς βασικούς κανόνες!

Πες όχι στα μεταλλικά αντικείμενα

Οι αντικολλητικές επιφάνειες είναι ευαίσθητες στις γρατσουνιές, για αυτό λοιπόν απέφυγε να χρησιμοποιείς μεταλλικές κουτάλες, πιρούνες, μαχαίρια κλπ καθώς μπορούν να χαράξουν την επιφάνεια του τηγανιού. Αντ΄ αυτού προτίμησε υλικά όπως το ξύλο, τη σιλικόνη ή το πλαστικό.

Απέφυγε τις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας

Η απότομη αλλαγή είναι δυνατόν να σκεβρώσει το τηγάνι. Μην βάζεις λοιπόν το τηγάνι κάτω από τη βρύση μόλις τελειώσεις το μαγείρεμα. Άφησέ το μερικά λεπτά να κρυώσει και έπειτα πλύνε το κανονικά. Άλλωστε μη ξεχνάς ότι ένα σκεβρωμένο τηγάνι δεν διαχέει ομοιόμορφα τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα να επηρεάζει το μαγείρεμα.

Καθάριζέ το με απαλά υλικά

Όπως αναφέραμε και παραπάνω οι αντικολλητικές επιφάνειες είναι αρκετά ευαίσθητες στις γρατσουνιές. Απέφυγε λοιπόν να το καθαρίζεις με σκληρά υλικά όπως πχ σύρμα. Αν κολλήσει φαγητό, βάλε απλά λίγο νερό και άφησέ το να μουλιάσει πριν το πλύνεις.

Απέφυγε τις όξινες τροφές

Οι όξινες τροφές είναι ικανές να ξεφλουδίσουν το τηγάνι. Για παράδειγμα, οι ντομάτες και τα λεμόνια έχουν την τάση να καταστρέφουν την επιφάνεια.

Καθάρισέ το αμέσως μετά τη χρήση

Αν αφήσεις το τηγάνι άπλυτο για αρκετή ώρα είναι πολύ δυσκολότερο να καθαρίσει και ενδέχεται να μείνουν υπολείμματα λίπους. Φρόντισε λοιπόν να το πλύνεις άμεσα και να το στεγνώσεις με το χέρι ώστε να αποφύγεις το σχηματισμό σκουριάς.

Image by lifeforstock on Freepik

Δείτε επίσης: