Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πεντανόστιμη μαρμελάδα μήλου

Μια μαρμελάδα όχι τόσο συνηθισμένη αλλά ιδιαίτερη και απολαυστική!

Κι όμως! Πολύ νόστιμη μαρμελάδα! Την έφτιαξα για πρώτη φορά και αγαπήθηκε πολύ αφού δεν έμεινε κανένα βαζάκι.. Εξαντλήθηκε όλη! Μπορείτε να την απλώσετε σε μπισκότα να κάνετε μηλόπιτα, τάρτες και κέικ. Φυσικά σε βουτυρωμένες φρυγανιές και φρέσκα ψωμάκια!

Πάμε να σας δώσω τα υλικά:

  • Για 1 κιλό μήλα
  • 750-800 gr ζάχαρη
  • 2 κούπες (500ml ) νερό (update 2021: μέρος του νερού ή όλη η ποσότητα μπορεί να είναι χυμός πορτοκαλιού)
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρότερα ξύλα κανέλα
  • Προαιρετικά, 10 καρφάκια γαρύφαλλο δεμένα σε γάζα ή  τουλουπάνι
  • ή ½ κουταλάκι  τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • (Για την προετοιμασία, ακόμη χυμό μισού λεμονιού και ½ κουταλάκι αλάτι)

Εκτέλεση

  • Αρχικά πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε σε τέταρτα ή σε όγδοα ανάλογα με το μέγεθός τους και βάζουμε τα κομμάτια σε λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχουμε σφίξει μισό λεμόνι και έχουμε διαλύσει το αλάτι. Όταν τελειώσουμε στραγγίζουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα  και το νερό.
  • Βράζουμε σε  μεγάλη θερμοκρασία για 10 λεπτά, και μετά μειώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και  ξαναβράζουμε για άλλα 20-25  λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.  Αποσύρουμε από το μάτι, αφαιρούμε την κανέλα  και τα γαρύφαλλα και πολτοποιούμε τα μήλα με το σιρόπι με ραβδομπλέντερ.
  • Εναλλακτικά , αφήνουμε να γίνει χλιαρό το περιεχόμενο της κατσαρόλας και αλέθουμε στο multi σε δόσεις ώστε να ελέγχουμε το βαθμό πολτοποίησης (που είναι δικής μας επιλογής…). Ξαναβράζουμε τη μαρμελάδα αφού ξαναβάλουμε στην κατσαρόλα την κανέλα  και τα γαρύφαλλα  και προσθέσουμε το χυμό λεμονιού.  Βράζουμε μέχρι να δέσει και είμαστε από νωρίς πάνω από την κατσαρόλα γιατί σ’ αυτή τη φάση πιάνει εύκολα.
  • Δοκιμάζουμε το δέσιμο κατά τα γνωστά . Αφήνουμε να ηρεμήσει από το βρασμό και την σερβίρουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα . Τα σκεπάζουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος και όταν ανοίξουμε κάποιο βάζο τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Καθιερώστε την και φτιάξτε την τουλάχιστον μια φορά το χρόνο!

Πηγή:https://www.cretangastronomy.gr

Διαβάστε επίσης