Ποιος περίμενε ότι μια μπαλαρίνα θα γινόταν αφορμή ώστε να απολαμβάνουμε ένα τόσο υπέροχο γλυκό.
Φυσικά μιλάμε για την αγαπημένη σε όλους Πάβλοβα. Εμείς είπαμε να πειραματιστούμε λίγο με την κλασική συνταγή προσθέτοντας λίγο καφέ, και πίστεψε με το αποτέλεσμα ήταν απλά συγκλονιστικό!
Υλικά
- 6 ασπράδια αβγών σε θερμοκρασία δωματίου
- Μία πρέζα αλάτι
- 360 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 κουταλιές του γλυκού κορνφλάουρ
- 1 κουταλιά του γλυκού ξίδι
- 3 κουταλιές της σούπας στιγμιαίος καφές ή εσπρέσο, διαλυμένος σε 3 κουταλιές της σούπας βραστό νερό
- 60 γραμμάρια καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια, συν λίγη επιπλέον, για διακόσμηση
- 300 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα κι όταν γίνει σαν μαρέγκα, προσθέτουμε τη ζάχαρη ανά μία κουταλιά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα σφιχτό και λείο μείγμα. Προσθέτουμε το κορνφλάουρ και το ξίδι, ρίχνουμε και τον καφέ και ανακατεύουμε.
Σχεδιάζουμε έναν κύκλο διαμέτρου 20 εκατοστών στη λαδόκολλα με μολύβι και φτιάχνουμε ένα βουναλάκι μέσα στον κύκλο της λαδόκολλας. Απλώνουμε το μείγμα ώστε να καλύψει την επιφάνεια του κύκλου. Ψήνουμε 5 λεπτά, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς και ψήνουμε 1 ώρα και 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει τραγανή η μαρέγκα.
Τέλος, λιώνουμε τη μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει. Προτού σερβίρουμε, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στην πάβλοβα, περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα και διακοσμούμε με τις νιφάδες σοκολάτας. Το γλυκάκι μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.