Παραστάσεις που αξίζει να δεις

Forever Woman

Η σεζόν έχει ξεκινήσει δυναμικά

Πολύ όμορφο και επιμορφωτικό είναι να παρακολουθήσετε θέατρο. Παίζονται πολύ ωραία έργα τα οποία θα σε ενθουσιάσουν. Επίσης αποτελεί μια πολύ ωραία δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε με τους φίλους σας, την οικογένεια σας, το σύντροφό σας αλλά και τα παιδιά σας αφού πέρα του ότι θα διασκεδάσει, θα φύγει γεμάτο απορίες που θα έχετε την δυνατότητα να τις συζητήσετε!

Η τρελή του Σαγιό του Ζαν Ζιρωντού

Η τρελή του Σαγιό του Ζαν Ζιρωντού σε Διασκευή – Σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Θέατρο Παλλάς από 15 Δεκεμβρίου 2022

Το εμβληματικό θεατρικό έργο του Ζαν Ζιρωντού, ενός από τους σπουδαιότερους Γάλλους δραματουργούς του Μεσοπολέμου, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Παλλάς, από τον Δεκέμβριο του 2022, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο, της «Τρελής» του Σαγιό -κατά κόσμον Ωρελί- αναλαμβάνει η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, που, θα ενσαρκώσει τον αγώνα μιας εκκεντρικής Παριζιάνας, ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας που επηρεάζει τη ζωή μας. Μαζί της ο Νίκος Μουτσινάς στον ρόλο του Ρακοσυλλέκτη, ενός δαιμόνιου θεατρίνου του δρόμου και η Αθηνά Οικονομάκου, στο ρόλο της γλυκιάς και ευαίσθητης Ίρμας, μιας Παριζιάνας πόρνης με αγνή ψυχή, σα μικρού παιδιού.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Σαμσιάρης, ο Κώστας Καζάκας, η Χριστίνα Τσάφου, η Στέλλα Γκίκα, ο Στάθης Μαντζώρος, ο Πρόδρομος Τοσουνίδης, ο Ευθύμης Γεωργόπουλος και εννέα ακόμα ηθοποιοί.

Η Ωρελί, η ιδιοφυής «τρελή» από την περιοχή Σαγιό στο γαλλικό Τροκαντερό, είναι μια ανεπιτήδευτη, ιδεαλίστρια που βλέπει τον κόσμο όμορφο και χαρούμενο.

Όταν μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας διεφθαρμένων εταιρικών στελεχών και κυνικών επιχειρηματιών, που σχεδιάζουν να σκάψουν το Παρίσι για να βρουν το πετρέλαιο που πιστεύουν ότι βρίσκεται κάτω από τους δρόμους του, κινητοποιεί όλους τους φίλους της, που, όπως κι εκείνη, αντιστέκονται στην εξουσία του χρήματος, και στήνει μια παγίδα στους εχθρούς της, μέσα στην οποία τους οδηγεί και τους καταστρέφει, καθώς αυτοί είναι τυφλωμένοι από την απληστία τους.

«Τι θα προτιμούσατε να έχετε στην αυλή σας: Μια αμυγδαλιά ή μια πετρελαιοπηγή;»

Ο Πέτρος Ζούλιας, αναμετριέται και πάλι με τον κλασσικό αριστούργημα του Ζιρωντού και το μεταφέρει στο σήμερα, υπογραμμίζοντας την επικαιρότητά του, στους καιρούς που διανύουμε.

Το σκηνοθετικό όραμα του Ζούλια -σε ολοκαίνουργια διασκευή του ίδιου για την σκηνή του Παλλάς­- αναλαμβάνει να πλαισιώσει μουσικά η Ευανθία Ρεμπούτσικα, βάζοντας την δική της μοναδική σφραγίδα με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια της, στους ρυθμούς των οποίων μπλέκεται ο σπουδαίος θίασος της παράστασης. Τα σκηνικά αναλαμβάνει η Μαρία Φιλίππου, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τον σχεδιασμό των φωτισμών η Μελίνα Μάσχα, και την κινησιολογική καθοδήγηση η Κική Μπάκα.

«Η τρελή του Σαγιό» απετέλεσε μία από τις μεγαλύτερες ερμηνευτικές επιτυχίες της Κατίνας Παξινού, με τον Αλέξη Μινωτή στο πλευρό της, στο Εθνικό Θέατρο, το 1966. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα (1981) ο Ανδρέας Βουτσινάς, για το Κ.Θ.Β.Ε., έδωσε νέα πνοή στο έργο, με την πρωταγωνίστρια την Δέσπω Διαμαντίδου, σε μια ιστορική ερμηνεία. Τον ομώνυμο ρόλο της «Τρελής του Σαγιό» έχουν ακόμα ερμηνεύσει για το Εθνικό Θέατρο, η Αντιγόνη Βαλάκου και η Άννα Παναγιωτοπούλου.

Το εμπνευσμένο και πάντα επίκαιρο κείμενο της «Τρελής του Σαγιό», καυτηριάζει χωρίς φόβο και πάθος, τον τυχοδιωκτισμό που συναντάμε σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνικοπολιτικής μας διαδρομής, όπως αυτή καταγράφετε τα τελευταία χρόνια και ανοίγει τον δρόμο στην επικράτηση της ανθρωπιάς έναντι του ευκαιριακού κέρδους, αναδεικνύοντας ως μόνο δρόμο την αποδοχή και την συγκρότηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.

  • Διασκευή – Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
  • Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
  • Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
  • Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
  • Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
  • Κίνηση: Κική Μπάκα
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη
  • Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
  • Graphic design: Indigo Creative
  • Στον ρόλο της «Τρελής του Σαγιό», η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου
  • Ρακοσυλλέκτης ο Νίκος Μουτσινάς
  • Ίρμα η Αθηνά Οικονομάκου
  • Πρωταγωνιστούν:
  • Γιάννης Σαμσιάρης, Κώστας Καζάκας, Χριστίνα Τσάφου, Στέλλα Γκίκα,
  • Στάθης Μαντζώρος, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Ευθύμης Γεωργόπουλος
  • Μαζί τους (αλφαβητικά):
  • Φανή Γεωργακοπούλου, Γεωργία Καλλέργη, Βασίλης Λέμπερος,
  • Μάκης Πατέλης, Χριστίνα Πετρολέκα, Γιάννης Σαμψαλάκης,
  • Γιώργος Τσουρουνάκης, Μιχάλης Φιλίππου

Ζωντανά τραγουδάει η Μαρία Ρεμπούτσικα

Primary Sidebar

  • Το όνειρο ενός γελοίου
  • Το όνειρο ενός γελοίου στο Θέατρο Κιβωτός
  • Da στο Θέατρο Ιλίσια
  • «42497»- Το Νέο Έργο του Γιώργου Καπουτζίδη στο Θέατρο Ήβη
  • Florence + The Machine | Ejekt Festival 2023
  • Η “Ολεάννα” (Oleanna) του Ντέιβιντ Μάμετ στο Θέατρο Άνεσις
  • To «Σεσουάρ για Δολοφόνους» στο Θέατρο Λαμπέτη

«Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Κακλέα και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα ανεβαίνει από τις 19 Οκτωβρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος».

Τον μυθικό Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου. Μαζί του η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα, ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη, η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας και ένας πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών.

Ο Γιάννης Κακλέας εμπνέεται από τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα σε όλο τον κόσμο και τον ήρωά του Αλέξη Ζορμπά και στήνει επί σκηνής ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές στη μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ για τον μυθικό ΖΟΡΜΠΑ. Μία παράσταση βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική ψυχή.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» είναι, αναντίρρητα, το διασημότερο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, το βιβλίο που τον τοποθέτησε πανηγυρικά στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη. Χάρη στον «Ζορμπά» ο Νίκος Καζαντζάκης κέρδισε μια διεθνή αναγνώριση που δεν αξιώθηκε ποτέ άλλος νεοέλληνας λογοτέχνης.

Στο μυθιστόρημα αυτό, ο συγγραφέας μας συστήνει τον πιο εμβληματικό του ήρωα, που ανήκει πιά στον χώρο του μύθου, τον Ζορμπά. Ένα πνεύμα ελεύθερο, ατίθασο, μια ψυχή Διονυσιακή με αχαλίνωτο πάθος για έρωτα και ταξίδια, βαθειά φιλοσοφημένος με μια γήινη σοφία, αρχέγονη, πέρα από συμβάσεις και συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα.

Η αφήγηση, ως εκ τούτου και η παράστασή μας, εστιάζει στην απρόσμενη και αποκαλυπτική συνάντηση ενός νέου ανθρώπου με βαθιές ανησυχίες και αδιέξοδα που αναζητάει ένα δρόμο για να ζήσει μια ζωή ελεύθερη, με τον Αλέξη Ζορμπά, σε ένα ταξίδι μύησης και αναζήτησης ταυτότητας. Σε ένα ταξίδι με οδηγό μια δαιμονική ψυχή, τον Ζορμπά, που έχει την δύναμη να εμφυσήσει το πάθος για μια ζωή γεμάτη μουσική, ηδονή, χορό, έρωτα και φως.

Ένας ήρωας-σύμβολο που και σήμερα μας εμπνέει και μας οδηγεί να ζήσουμε μια ζωή πέρα από τις ευνουχίστηκες συμβάσεις μια σκληρής καθημερινότητας , να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να κάνουμε ένα γενναίο ταξίδι προς την ελευθερία.

Ένας ήρωας που αξίζει να τον έχουμε ως πρότυπο ζωής. Όπως αναφέρει και ο Νίκος Καζαντζάκης: «Ας του δώσουμε το αίμα μας να ζωντανέψει. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε να ζήσει λίγο ακόμα ο εξαίσιος αυτός φαγάς, πότης, δουλευταράς, γυναικάς κι αλήτης. Η πιο πλατιά ψυχή, το πιο σίγουρο σώμα, η πιο ελεύθερη κραυγή που γνώρισα στη ζωή μου.

Αυτός είναι κι ο στόχος της παράστασης μας.

Γιάννης Κακλέας

Συντελεστές Παράστασης:
Σκηνοθεσία
Γιάννης Κακλέας

Θεατρική απόδοση/επεξεργασία
Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Γιάννης Κακλέας

  • Σκηνικά
    Μανόλης Παντελιδάκης
  • Κοστούμια
    Ηλένια Δουλαδίρη
  • Πρωτότυπη μουσική
    Μίκης Θεοδωράκης
  • Μουσική/Μουσική επιμέλεια παράστασης
    Βάιος Πράπας
  • Κινησιολογία
    Αγγελική Τρομπούκη
    Φωτισμοί
    Στέλλα Κάλτσου
  • Βοηθός σκηνοθέτη
    Ρέα Σαμαροπούλου
  • Φωτογραφίες
    Πάτροκλος Σκαφίδας
  • Προβολές βίντεο
    Παντελής Μάκκας
  • Βοηθός video design
    Ανθή Παρασκευά Βελουδογιάννη
  • Μακιγιάζ
    Αθηνά Ευθυμιάδου

Ερμηνεύουν:
Γιάννης Στάνκογλου (Αλέξης Ζορμπάς), Όλια Λαζαρίδου (Ορτάνς), Αιμιλιανός Σταματάκης (Συγγραφέας), Ιβάν Σβιτάιλο (Μαυραντώνης), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Χήρα), Θοδωρής Τσουανάτος (Μανόλακας), Αντώνης Καρναβάς (Παυλής), Δημήτρης Φουρλής (Μιμηθός), Νίνα Φώσκολου (Λόλα), Γιάννης Γιαννούλης (Αναγνώστης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Μαυραντώνενα), Νικόλας Γραμματικόπουλος, Τέλης Ζαχαράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Σοφία Μιχαήλ, Ματίνα Περγιουδάκη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δανάη Σταματοπούλου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Βασίλης Τσιγκριστάρης και οι Belly Dancers Anaiza (Αναστασία Βυλλιώτη & Ιζαμπέλα Καρκαρασβίλη)

To «Σεσουάρ για Δολοφόνους» στο Θέατρο Λαμπέτη

Το «Σεσουάρ για δολοφόνους», η πανέξυπνη κωμωδία των Mπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς που έκανε πρεμιέρα -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τον περασμένο αιώνα (1999!!!) και συνέχισε για 13 συνεχόμενα χρόνια μέχρι το 2012, συνεχίζει ακάθεκτο την παράδοση!

Έτσι από την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, το γνωστό κομμωτήριο ξεκινάει την επαναλειτουργία του- με 2 new entries – για ακόμη μια χρονιά, στο Θέατρο Λαμπέτη, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η σκηνοθεσία είναι του Νικορέστη Χανιωτάκη και τη διασκευή υπογράφει ο Θοδωρής Πετρόπουλος.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος η παράσταση είναι φουλ «διαδραστική» και μοιράζει το «παιχνίδι» σε όλους! Μιλάει πολύ με το κοινό της, ανταλλάσσει κουβέντες, ερωτήσεις και απορίες και υποψίες για τους υπόπτους. Το μέγα ερώτημα τίθεται ξανά : Ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος της Αμαλίας Τσαλίκογλου;

Ο ταλαντούχος χαρούμενος κομμωτής Τόνυ (Ιωάννης Απέργης), η πλούσια κυρία Χατζηπατέρα (Κωνσταντίνα Μιχαήλ), η ροζ τσιχλόφουσκα βοηθός Σόφη (Αρετή Πασχάλη) ή ο περίεργος Λεωνίδας Πέτροβας (Ζήσης Ρούμπος); Ιδού το μέγα μυστήριο!

Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από αυτούς γιατί ο αστυνόμος Σταύρος Σταυράκος (Δημήτρης Μακαλιάς) θεωρεί ότι είναι όλοι ύποπτοι! Μαζί και ο πανέξυπνος (;) βοηθός του ο Πανάγος (Χάρης Χιώτης)!

Μία μικρή υπενθύμιση της υπόθεσης: Το έργο εκτυλίσσεται στο κομμωτήριο «Studio Antony». Κάπου στην Αθήνα. Μία μέρα η ιδιοκτήτρια του κτιρίου, που ζει στον πάνω όροφο, βρίσκεται δολοφονημένη και οι υποψίες πέφτουν στους εργαζόμενους και τους πελάτες του κομμωτηρίου. Οι θεατές της παράστασης καλούνται να βρουν τον δολοφόνο, με αποτέλεσμα κάθε βράδυ το έργο να έχει διαφορετικό φινάλε!

*Mε την συνεργασία της Laugh Along Productions, LLC, Marilyn Abrams & Bruce Jordan.

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά) :
Ιωάννης Απέργης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Αρετή Πασχάλη, Ζήσης Ρούμπος, Χάρης Χιώτης

Συντελεστές:

  • Απόδοση-Διασκευή: Θοδωρής Πετρόπουλος
  • Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα
  • Βοηθός σκηνογράφου: Φραντζέσκα Μπούτση
  • Σχεδιασμός Φωτισμού Χριστίνα Θανάσουλα
  • Μουσική επιμέλεια: Ο θίασος
  • Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
  • Γραφιστική επιμέλεια: The Button

Φιλουμένα Μαρτουράνο του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο στο Θέατρο Δημήτρης Χορν

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί τη Μαρία Ναυπλιώτου στη Φιλουμένα Μαρτουράνο, τη γλυκόπικρη κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, λαμπρό δείγμα του ιταλικού νεορεαλισμού, που συμπυκνώνει στις σελίδες του μια ολόκληρη εποχή και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου που συνεχίζει να συγκινεί ακόμη και σήμερα, 77 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του στη Νάπολη (1946).

Η Μαρία Ναυπλιώτου ενσαρκώνει μια γυναίκα- σύμβολο, τη Φιλουμένα, σε ένα ρόλο – ορόσημο που έχουν ερμηνεύσει κορυφαίες ηθοποιοί (όπως η Σοφία Λόρεν) ανά τον κόσμο. Ζευγάρι της στη σκηνή ο Μελέτης Ηλίας, ιδανικός στο ρόλο του Ντομένικο Σοριάνο.

Η Φιλουμένα Μαρτουράνο ξεκίνησε ως πόρνη και κατέληξε ερωμένη του πλούσιου εμπόρου ΝτομένικοΣοριάνο. Τώρα, έπειτα από αρκετά χρόνια κοινού βίου, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Ένα απρόσμενο μυστικό ανατρέπει τις ισορροπίες και αλλάζει τα δεδομένα.

Ένα έργο που βάζει στο μικροσκόπιο τη γυναίκα, τις προβληματικές οικογενειακές και κοινωνικές δομές και τα στερεότυπα φέρνοντας αντιμέτωπους δύο κόσμους με όχημα τη σπουδαία γλώσσα του συγγραφέα.

Όπως γράφει και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος:

«Όλα έγιναν κάποτε. Κάποτε της είπαν πως έγινε γυναίκα. Δεν είναι κορίτσι πια. Κάποτε έφυγε από το σπίτι της το πατρικό και πήγε σε εκείνο το άλλο “σπίτι”. Κάποτε γνώρισε κι εκείνον. Κάποτε την γνώρισε κι αυτός. Κάποτε έμεινε έγκυος και μετά ξανά και ξανά. Και κάποτε εκείνος της ζήτησε να μείνει μαζί του, χωρίς να της το ζητήσει και ποτέ αληθινά. Ύστερα το ξέχασε. Κάποτε γεννήθηκαν και τρία παιδιά. Που δεν έμαθαν ποτέ ποιανού παιδιά είναι.

Και κάποτε…το κάποτε κουράστηκε. Και θέλησε να γίνει τώρα.

Τώρα…ανάμεσα σε εκείνη και σε εκείνον. Που δεν συναντήθηκαν ποτέ, μέχρι τώρα. Που δεν έζησαν ποτέ αληθινά, μέχρι τώρα.

Που δεν έμαθε ποτέ εκείνη ποιος στ’ αλήθεια είναι εκείνος. Ο Ντομένικο Σοριάνο.

Και δεν έμαθε ποτέ εκείνος ποια στ’ αλήθεια είναι εκείνη. Η Φιλουμένα Μαρτουράνο. Η γυναίκα που δεν κλαίει ποτέ. Μέχρι τώρα. Που θα μάθει. Μέχρι τώρα που θα μάθουμε κι εμείς.

Και θα το μάθουν και εκείνα τα παιδιά. Πρέπει να το μάθουν.

Γιατί όπως λέει και μία κρυφή φωνή μες στο σκοτάδι…

“Τα παιδιά είναι παιδιά”.

Και σε λίγο χαράζει το πρώτο φως της καινούριας ζωής.»

  • Μετάφραση: Ειρήνη Μποζοπούλου
  • Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
  • Σκηνικά- Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
  • Μουσική: Πάνος Γκίνης
  • Βοηθοί σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα, Κατερίνα Λούβαρη Φασόη
  • Βοηθός σκηνογράφος: Δημήτρης Μέντες
  • Βοηθός ενδυματολόγος: Αντίς Ντεσού
  • Διεύθυνση παραγωγής: Έφη Πανουργιά
  • Εκτέλεση παραγωγής: Γιάννης Κουλούρης
  • Social Media -Διαφήμιση: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας
  • Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία Μαρία Τσολάκη
  • Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
  • Video/trailer : Μιχαήλ Μαυρομούστακος
  • Διανομή
  • Φιλουμένα Μαρτουράνο – Μαρία Ναυπλιώτου
  • Ντομένικο Σοριάνο – Μελέτης Ηλίας
  • Ροζαλία Σολιμένε – Πηνελόπη Μαρκοπούλου
  • Αλφρέντο Αμορόζο – Κωνσταντίνος Γαβαλάς
  • Λουτσία – Νεφέλη Μαϊστράλη
  • Ντιάνα – Ιωάννα Τζίκα
  • Ουμπέρτο – Βασίλης Ντάρμας
  • Ρικάρντο – Βασίλης Μηλιώνης
  • Μικέλε – Βαγγέλης Δαούσης

Με πληροφορίες από iathens.gr

Διαβάστε
ακόμα