Ένα πεντανόστιμο ελληνικό φαγητό
Ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά φαγητά είναι τα ντολμαδάκια. Μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικα αλλά η γεύση τους θα σε αποζημιώσει! Πάμε να δούμε πως μπορείς να τα φτιάξεις εύκολα και γρήγορα.
Υλικά:
- 70 αμπελόφυλλα
- 2 φλ. ρύζι για πιλάφι
- 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 8 κρεμμύδια χλωρά κομμένα σε ροδέλες
- 1 ματσάκι άνηθο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- μερικά φύλλα δυόσμο
- 2 φλ. ελαιόλαδο
- χυμό από 2 λεμόνια
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά βράζεις σε μια κατσαρόλα νερό με αλάτι και βάζεις τα αμπελόφυλλα για περίπου 3 λεπτά. Τα βγάζεις προσεχτικά και τα τοποθετείς σε ένα μεγάλο πιάτο. Έπειτα κόβεις τα κοτσάνια και τις χοντρές ίνες και σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνεις ½ φλυτζάνι λάδι και σοτάρεις τα κρεμμύδια.
Στη συνέχεια προσθέτεις τα μυρωδικά και το ρύζι, το ανακατεύεις για 1-2 λεπτά και ρίχνεις 2 φλιτζάνια νερό. Τα αφήνεις να βράσουν 5 περίπου λεπτά και το βγάζεις από τη φωτιά. Έπειτα παίρνεις ένα αμπελόφυλλο τη φορά, το τοποθετείς ανοιχτό σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής και βάζεις στη μέση 1 κ.σ. γέμιση.
Διπλώνεις αρχικά τα πλαϊνά μέρη με φορά προς τα μέσα και στη συνέχεια τα κλείνεις από πάνω ενώ τα ρολάρεις πάνω στο ξύλο κοπής απαλά. Το στρώσεις στον πάτο της κατσαρόλας, το ένα δίπλα στο άλλο και στη συνέχεια δημιουργείς και μια δεύτερη σειρά από πάνω.
Αφού τοποθετήσεις όλα τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα ρίχνεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό από λεμόνια και χλιαρό νερό που θα τα σκεπάσει. Τέλος τοποθετείς ένα μεγάλο πιάτο πάνω από τους ντολμάδες ώστε να μην διαλυθούν και τους αφήνουν να βράσουν για 1 περίπου ώρα.
Δείτε επίσης: