Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πανακότα με αριάνι και ψητές βανίλιες

Ό,τι πρέπει για καλοκαιρινό επιδόρπιο!

Δροσερή πανακότα με ψητές βανίλιες, αρωματισμένες με κανέλα και γαρίφαλο. Ό,τι πρέπει για καλοκαιρινό επιδόρπιο!

Υλικά

Μερίδες: 6

Πανακότες

  •  80 ml (λίγο λιγότερο από 1/2 κούπα) ζεστό νερό
  •  3 κουτ. γλυκού ζελατίνη σε σκόνη
  •  250 ml (1 + 1/4 κούπας) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  •  200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
  •  370 ml (1 + 3/4 κούπας) γάλα φρέσκο, πλήρες
  •  370 ml (1 1⁄2 κούπα) αριάνι ή buttermilk

Βανίλιες

  •  8 βανίλιες ή δαμάσκηνα, κομμένα στη μέση (αφαιρούμε το κουκούτσι)
  •  80 γρ. (λιγότερο από 1/2 κούπα) ζάχαρη
  •  1 ξυλάκι κανέλας
  •  3 γαρίφαλα

Διαδικασία

Πανακότα

  1. Για να ετοιμάσουμε την πανακότα με αριάνι και ψητές βανίλιες, πρώτα βάζουμε το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ρίχνουμε πασπαλιστά τη σκόνη ζελατίνης.
  2. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, να απορροφηθεί η ζελατίνη και να φουσκώσει και ανακατεύουμε.
  3. Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  4. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει βράση η κρέμα.
  5. Προσθέτουμε αμέσως τη διαλυμένη ζελατίνη, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε.
  6. Σουρώνουμε την κρέμα από ψιλό σουρωτό μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
  7. Προσθέτουμε το γάλα και το αριάνι και ανακατεύουμε καλά.
  8. Μοιράζουμε σε 6 φορμίτσες για κρεμ καραμελέ ή σε μεταλλικές ατομικές ρηχές φόρμες για ταρτίτσες και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μέχρι να πήξουν.
  9. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε κεραμικά πυρίμαχα φορμάκια ή ποτήρια – σε αυτή την περίπτωση δεν θα ξεφορμάρουμε, αλλά θα σερβίρουμε τις κρέμες μέσα στο δοχείο τους.

Βανίλιες

  1. Βάζουμε τα κομμένα φρούτα σε ένα ταψάκι καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  2. Ρίχνουμε και την κανέλα με τα γαρίφαλα και ανακατεύουμε απαλά.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα φρούτα.
  4. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σερβίρισμα

  1. Αν θέλουμε να ξεφορμάρουμε τις πανακότες που έχουμε βάλει σε μεταλλική φόρμα, βουτάμε τη φόρμα σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και αναποδογυρίζουμε σε πιατάκι.
  2. Σερβίρουμε τις πανακότες με τα φρούτα και λίγο από το σιρόπι τους.

πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης