Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι οδηγοί αγώνων διδάσκονται πώς να εστιάζουν στο δρόμο και όχι στον τοίχο

Εσύ εστιάζεις στους νέους δρόμους που ανοίγονται μπροστά σου;

Η συχνή παγίδα στο να μένουμε στάσιμοι και να μην εξελισσόμαστε είναι ότι οι περισσότεροι ζουν με τον πόνο του παρελθόντος και το φόβο του μέλλοντος, βλέπουν μόνο τους κινδύνους και τα εμπόδια και φοβούνται το άγνωστο. Είναι αναμενόμενο, γιατί ο τρόπος σκέψης τους, τους οδηγεί στο παραπάνω αποτέλεσμα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσεις ένα πρόβλημα είναι να βρεις τις κατάλληλες απαντήσεις. Ψάχνει λοιπόν για τη σωστή απάντηση. Αυτό πολλές φορές οδηγεί σε ένα επίπονο “γιατί μου συμβάινει αυτό;” π.χ. “γιατί δεν καταφέρνω να..;”.

Το κλειδί είναι να αλλάξουμε το παραπάνω αναποτελεσματικό μοτίβο σκέψης και να υιοθετήσουμε την διερωτηματική σκέψη, η οποία μετασχηματίζει ζωές.

Γιατί; Γιατί βάσει και της θεωρίας της Μαριλί Άνταμς, “ο καλύτερος τρόπος για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να βρεις πρώτα τις κατάλληλες ερωτήσεις”. Σταμάτα άμεσα να είσαι επικριτικός και να αναζητάς απάντηση γιατί δεν μπορείς να κάνεις κάτι “σωστά”. Αντικατέστησε βάσει της παραπάνω φιλοσοφίας, τον τρόπο που θέτεις ερωτήσεις στον εαυτό σου. Π.χ. “τι μπορώ να μάθω από την έως τώρα προσπάθειά μου;”. “Tι είναι χρήσιμο;”, “τι δυνατότητες έχω;”. “Tι εκτιμώ περισσότερο στον εαυτό μου;”, “πώς μπορώ να εξελιχθώ;”, “πώς μπορώ να το ξεπεράσω;”. Στην αρχή μπορεί να μην είναι εύκολο. Αλλά με την κατάλληλη εκπαίδευση, π.χ. καταγράφοντας τις ερωτήσεις και αντικαθιστόντας το “γιατί” με το “πώς”, έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να αλλάξεις τη ζωή σου.

Στις κρίσιμες στιγμές, φέρσου σαν οδηγός της Formula 1. Κοίταξε μπροστά τη διαδρομή και χωρίς φόβο, εστίασε στο 100% των δικών σου δυνατοτήτων. Σκέψου ότι δεν έχεις την πολυτέλεια να αναρωτιέσαι αν θα τα καταφέρεις και φτάσε στον προορισμό μου με ασφάλεια και ενθουσιασμό.

Στέλλα Ζουλινάκη, Life Coach/Mentor
Μέλος του EMCC (European Mentoring & Coaching Council Global)

Διαβάστε επίσης