Αφράτα μπισκότα αμυγδάλου με αρώματα βουτύρου.
Αφράτα μπισκότα αμυγδάλου με αρώματα βουτύρου. Εύκολη συνταγή ιδανικά για τον καφέ και κεράσματα.
Υλικά
- 240 γραμ. βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
- 150 γραμ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κρόκο μεγάλου αυγού
- 300-330 γραμ. αλεύρι μαλακό (ή γ.ο.χ.)
- 2 δάκρυα μαστίχας (σπασμένα σε σκόνη)
- 2 σταγόνες πικραμύγδαλο (ή 1/2 κ.γλ. υγρή βανίλια)
- 1 ασπράδι αυγού
- 100 γραμ. φιλέ αμυγδάλου
Eκτέλεση
- Είναι σημαντικό για τα μπισκότα να έχουμε τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου. Κρατάμε δύο κουταλιές φιλέ αμυγδάλου για το τελείωμα.
- Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ και το χτυπάμε 2΄ με το μίξερ χειρός να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι η ζάχαρη και το βούτυρο να γίνουν κρέμα και να λιώσει κάθε κόκκος ζάχαρης.
- Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, τη μαστίχα και ό,τι βάλουμε για να αρωματίσουμε τα μπισκότα.
- Χτυπάμε μέχρι να χαθεί ο κρόκος και να έχουμε μια κρέμα βουτύρου.
- Θρυμματίζουμε με τα δάκτυλα τα αμύγδαλα για τα μπισκότα αμυγδάλου.
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέστε λίγο αλεύρι ώστε να μοιάζει σαν πλαστελίνη.
- Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μπισκότα στρογγυλά και πλακέ.
- Αφού τα πλάσουμε όλα, τα βουτάμε στο ασπράδι και αμέσως στο αμύγδαλο φιλέ να καλυφθούν.
- Αραδιάζουμε τα μπισκότα αμυγδάλου σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί φροντίζοντας να έχουν κενό μεταξύ τους.
- Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C στον αέρα, για περίπου 30΄ μέχρι να ροδίσουν καλά ολόγυρα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα συντηρούμε σε αεροστεγές κουτί για να παραμείνουν αφράτα και τραγανά.
- Το ασπράδι και το φιλέ αμυγδάλου στην επικάλυψη είναι προαιρετικά. Μπορείτε δηλαδή και να τα παραλείψετε.
Πηγή: argiro.gr