Διατροφικές συμβουλές για άτομα με stress


Διατροφικές Συμβουλές για άτομα με στρες

Πως να καταπολεμήσεις το stress μέσω της διατροφής

Δομήστε τα γεύματα σας: Τρώτε πάντα την ίδια ώρα κάθε μέρα και μην χάνετε γεύματα. Απολαύστε τρία καλά ισορροπημένα γεύματα και σχεδιάστε σνακ για τα ενδιάμεσα κενά, αυτό θα σας βοηθήσει να παρέχετε στο σώμα σας τα σωστά θρεπτικά συστατικά κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τρώτε ποιοτικά: Η δίαιτα από μόνη αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για τον οργανισμό. Άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος και έχουν ιστορικό στρες πρέπει να τρώνε φαγητά τα οποία είναι καλά για το σώμα και το μυαλό. Προσπαθήστε λοιπόν, να εισάγετε περισσότερο ολοκληρωμένες τροφές, φρούτα, λαχανικά, και υγιεινά λιπαρά ξεκινώντας με αυτήν την λίστα σούπερ τροφών.

Τρώτε επαρκής θερμίδες ακόμα και αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Πολύ χαμηλή θερμιδική δίαιτα μεταβάλλει τον μεταβολισμό και αυξάνει την πιθανότητα της κακής διατροφής, ειδικά εάν τρώτε λιγότερο από 1000 θερμίδες την ημέρα μειώνεται το ποσό της τρυπτοφάνης (ενός βασικού αμινοξέος που χρειάζεται για την παραγωγή σεροτονίνης) στο σώμα. Σαν αποτέλεσμα της πτώσης των επίπεδων της σεροτονίνης είναι η αύξηση των συμπτωμάτων του στρες και η πιθανότητα επανεμφάνισής του. Καταναλώνετε αρκετά ωμέγα 3λιπαρά οξέα, ενώ μερικές μελέτες αποτύχανε να αποδείξουν την σχέση μεταξύ της λήψης των ωμέγα 3 και των συμπτωμάτων στρες, άλλες προτείνουν ότι η κατανάλωση αυτών των καρδιοβελτιωτικών λιπαρών μπορεί να βοηθήσει με το στρες. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι πληθυσμοί που καταναλώνουν περισσότερα ψάρια έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στρες. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι τα ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, τα αμύγδαλα, η σόγια, τα καρύδια, τα μανιτάρια, τα αυγά εμπλουτισμένα με ωμέγα 3 και ο λιναρόσπορος.

Δείτε ακόμα  «Θέλεις να ξέρεις ποιος είσαι; Μη ρωτάς πράξε.»

Μειώστε την καφεΐνη: Η καφεΐνη λειτουργεί σαν διεγερτικό προκαλώντας ανησυχία και μεταβάλλει τις συνήθειες ύπνου. Μην καταναλώνετε περισσότερο από 200 με 300 μιλιγραμμάρια καφεΐνης ημερησίως.

Αποφύγετε το αλκοόλ: Τρώτε αρκετούς καλούς υδατάνθρακες, που αυξάνουν την ποσότητα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Υψηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να βελτιώσουν την διάθεση και να μειώσουν τα συμπτώματα του στρες. Το λιγότερο προσπαθήστε να προσλαμβάνετε περίπου 130 γραμμάρια υδατάνθρακες κάθε μέρα και προσπαθήστε να αποφύγετε τους λευκούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ρύζι, λευκό ψωμί, λευκό αλεύρι, κλπ.) και προτιμήστε τα ολικής αλέσεως (καφέ ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως), φρούτα και λαχανικά ενώ πολύ βασικό είναι να πίνετε πολύ νερό-υγρά!

Διαβάστε επίσης