Ιδανικό φαγητό για κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι
Κότσι από μοσχάρι, μαλακό και τρυφερό με μία συγκλονιστική σάλτσα. Γίνεται και στο φούρνο αλλά και στην κατσαρόλα.
Υλικά
Για το μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά
- 6-8 κομμάτι/ια μοσχαρίσιο κότσι (σε φέτες)
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια (μεγάλα)
- 2 σκελ. σκόρδο
- 2 κλων. σέλερι
- 3 καρότα
- 1 πράσο (μικρό)
- 2 ντομάτες
- 1 κ.σ. Πελτέ
- 2 φλ. κρασί (κόκκινο)
- 2 φλ. ζωμό κρέατος
- 3-4 κλων. θυμάρι (φρέσκο)
- 2 κλων. μαϊντανό
- 1 δαφνόφυλλο
- 5-6 κόκκους πιπέρι
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- Λίγο σχοινόπρασο
Για το σερβίρισμα
- Πουρέ πατάτας
- Γλυκοπατάτες (ψητές)
- Κολοκύθα (ψητή)
Εκτέλεση
Για το μοσχάρι κότσι
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οσομπούκο μοσχάρι κομμένο σε χοντρές φέτες ή οποιοδήποτε κομμάτι μοσχάρι θέλουμε.
- Αφήνουμε το κρέας στον πάγκο εργασίας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Ταμπονάρουμε το μοσχάρι να κρατήσει όσο αλεύρι χρειάζεται.
- Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα.
- Λίγα λίγα, ροδίζουμε τα κομμάτια μοσχαριού και από τις δύο πλευρές.
- Όσα κομμάτια κρέας ροδίζουν, τα βάζουμε σε βαθύ ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.
Για τα λαχανικά
- Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κρέας, ρίχνουμε χοντροκομμένα όλα τα λαχανικά εκτός από τις ντομάτες.
- Τα σοτάρουμε για 6 με 7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό μέχρι να ψηθεί.
- Σβήνουμε τα λαχανικά με το κόκκινο κρασί.
- Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα των υγρών στην κατσαρόλα.
- Τότε, προσθέτουμε τις ντομάτες χοντροκομμένες, τους κόκκους από πιπέρι, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, το μαϊντανό και το ζωμό κρέατος.
- Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε ακόμη για 4 με 5 λεπτά.
- Περιχύνουμε το μοσχάρι στο ταψί, με όλα τα λαχανικά και τα υγρά.
Για το ψήσιμο
- Σκεπάζουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο να μη φεύγει καθόλου ατμός καθώς ψήνεται το μοσχάρι.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι.
- Όταν ψηθεί το κρέας και μαλακώσει, περνάμε όλη τη σάλτσα από λεπτή σίτα και τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να πυκνώσει.
- Αν θέλουμε η σάλτσα να γυαλίζει, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο αφού την αφαιρέσουμε από τη φωτιά.
- Ανακινούμε την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο με την ζεστή σάλτσα.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε στο πιάτο πουρέ πατάτας και λαχανικά, προσθέτουμε το μοσχάρι και περιχύνουμε με την υπέροχη σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Πηγή: argiro.gr
Δείτε επίσης: