Λευκή φασολάδα με ταχινολέμονο και μυρωδικά

Forever Woman

Μία λευκή φασολάδα, με μπόλικα λαχανικά, ψιλοκομμένα που κλέβουν την παράσταση!

Λατρεύω την φασολάδα και όλες τις παραλλαγές της. Η βουτυρένια υφή του βρασμένου μέχρι να λιώσει φασολιού είναι νομίζω χαραγμένη βαθιά μέσα στον DNA μου και είναι αξεπέραστη, κάτι σαν την τηγανητή πατάτα. Σήμερα σου φτιάχνω μία λευκή φασολάδα, με μπόλικα λαχανικά, ψιλοκομμένα για να μην κλέβουν την παράσταση, κουρκουμά για έξτρα γεύση αλλά και αντιφλεγμωνώδη δράση και ταχινολέμονο. Το ταχινολέμονο είναι μία συγκλονιστική ανακάλυψη που έκανα πριν 5 χρόνια και έκτοκτε μπαίνει αντί για αυγολέμονου παντού, σε όλα τα φαγητά που θέλω να δώσω κρεμώδη υφή, αυτήν την γεύση του σησαμιού που με τρελαίνει αλλά κυρίως μπόλικη πρωτεΐνη. Δοκίμασε την φασολάδα μου, είναι τόσο comfort που για ένα διάστημα θα ξεχάσεις την κόκκινη παραδοσιακή.

  • Μερίδες: Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά Χρόνος ψησίματος: χχ λεπτά Χρόνος αναμονής: 5 λεπτά
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 35-40 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 5 λεπτά
  • Φυλάσσουμε τη φασολάδα καλυμμένη στο ψυγείο για 2 μέρες

Υλικά για τη σούπα:

  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1 φινόκιο, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γλ. κουρκουμά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ρύζι, καρολίνα
  • 1400 ml ζωμός λαχανικών, καυτός
  • 400 γρ. λευκά φασόλια, κονσέρβα, στραγγισμένα ή 250 γρ. μέτρια λευκά φασόλια, ξερά (μουλιασμένα για 6-8 ώρες και βρασμένα 30 λεπτά)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι σέλινο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Υλικά για το ταχινολέμονο:

  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • ξύσμα & χυμό από 1 λεμόνι
  • 5-6 κ.σ. καυτό ζωμό από τη σούπα

Εκτέλεση

) Σε μία κατσαρόλα βάζω 3 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, το φινόκιο και το καρότο για 6-8 λεπτά.

2) Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τον κουρκουμά, το σκόρδο και το ρύζι και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Βάζουμε τον ζωμό και τα φασόλια και αφήνουμε να βράσει για 25-30 λεπτα.

3) Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ταχινολεμονο και περιχύνουμε τη σούπα. Αποσύρουμε τη σούπα από τη φωτιά προσθέτουμε το ταχινολεμονο και τα μυρωδικά, 2-3 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη με καπάκι να σταθεί για 5 λεπτά.

4) Σερβίρουμε με λίγο μπούκοβο ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: www.madameginger.com

Διαβάστε
ακόμα