Δοκιμάστε τον
Διάσημο γλυκό ο μπακλαβάς, αγαπητός για το χρυσαφένιο σιρόπι από νερό και ζάχαρη που περιλούζει τραγανά φύλλα και γέμιση ξηρών καρπών. Δοκιμάστε τον με πλούσιο γαλατένιο σιρόπι και απολαύστε τον κρύο!
Υλικά
Μερίδες: 10-12
- 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλα κρούστας για γλυκά
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
- 200 γρ. ψίχα φυστικιών Αιγίνης, χοντροκομμένη
Γαλατένιο σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 300 ml φρέσκο γάλα
- 100 ml νερό
Για το στόλισμα
- κακάο
Διαδικασία
- Για τον κρύο μπακλαβά με γάλα, ξεκινάμε με το γαλατένιο σιρόπι.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το νερό σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Μπακλαβάς
- Σε ένα τηγανάκι ή μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε λεία επιφάνεια, το ένα πάνω στο άλλο, και τα κόβουμε στη μέση, κάθετα προς τη μακριά τους πλευρά. Έτσι θα έχουμε 2 στοίβες φύλλα στις διαστάσεις ενός μέτριου ταψιού (περίπου 37 x 25 εκ).
- Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στον πάτο του ταψιού, καλά βουτυρωμένα το καθένα χωριστά.
- Απλώνουμε τα φιστίκια σε όλη την επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα το καθένα χωριστά.
- Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι όλα τα φύλλα να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει ελαφρώς για περίπου 10 λεπτά. Τον περιχύνουμε με το κρύο γαλατένιο σιρόπι σε όλη την επιφάνεια και τον αφήνουμε για 2-3 ώρες στην άκρη να το απορροφήσει.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο κακάο και σερβίρουμε.
Πηγή:www.gastronomos.gr/








