Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κολοκυθόπιτα αλμυρή ανοιχτή σαν τάρτα

Πεντανόστιμη!

Άφθονα μυρωδικά, μπόλικα τυριά αλλά και πλιγούρι κάνουν αυτή την κολοκυθένια τάρτα απερίγραπτα νόστιμη και μοσχομύριστη.

Υλικά

Μερίδες: σε ρηχό ταψί διαμέτρου 36 εκ.

Γέμιση

  •  2 κιλά κολοκύθια, χοντροτριμμένα
  •  4 αυγά
  •  3 μέτρια κρεμμύδια
  •  1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  250 γρ. πλιγούρι ψιλό
  •  500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  250 γρ. κασέρι, τριμμένο
  •  250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  •  λίγο κύμινο σε σκόνη
  •  150 ml (3/4 κούπας) ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για την αλμυρή, ανοιχτή σαν τάρτα, κολοκυθόπιτα, βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε περίπου 30 λεπτά, να βγάλουν τα υγρά τους. Τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας ώστε να στραγγίξουν καλά.
  2. Όσο στραγγίζουν τα κολοκύθια, ετοιμάζουμε τα φύλλα.
  3. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 4 ίσα μέρη.
  4. Ανοίγουμε το κάθε ένα σε φύλλο διαστάσεων λίγο μεγαλύτερων από το ταψί.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε το ταψί.
  6. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα κολοκύθια με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση.
  7. Απλώνουμε και τα 4 φύλλα στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα – κάθε φύλλο που βάζουμε το λαδώνουμε πολύ καλά.
  8. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, σχηματίζοντας περιμετρικά ένα κορδόνι. Λαδώνουμε καλά και το «κορδόνι».
  9. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα + 30 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά τα κολοκύθια και να ροδίσει η πίτα.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης