Συναισθηματική Ανασφάλεια: Οι βασικές αιτίες και 5 tricks που θα σε βοηθήσουν να την ξεπεράσεις!

Forever Woman

Ένα φαινόμενο που πάντα υπήρχε, αλλά τώρα έχει φτάσει στο πικ του, είναι αυτό της (γυναικείας) ανασφάλειας

Συνήθως, ξεκινά από την παιδική ηλικία, τον τρόπο που έχεις μεγαλώσει και τα ερεθίσματα που δέχεσαι από την οικογένεια, το σχολείο, τους φίλους αλλά και κάποιες φορές τους συγγενείς.

Γενικότερα, η ανασφάλεια εκδηλώνεται σε τέσσερα στάδια στη ζωή του παιδιού. Στο σχολείο, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στις κοινωνικές ανασφάλειες και στο παιχνίδι. Τα παιδιά που ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής είναι και αυτά που έχουν προετοιμαστεί για τη ζωή και όχι εκείνα που τα προστατεύουν οι γονείς για να μη πληγωθούν. Όταν, λοιπόν, το ανασφαλές παιδί μεγαλώσει γίνεται ένας ανασφαλής ενήλικας που πρέπει να έρθει σε επαφή με τις δυσκολίες στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στις διαπροσωπικές σχέσεις και είναι σαν να «ξεκινά από το μηδέν».

Ο ρόλος των Social Media

Φυσικά, μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ανασφάλεια έχουν και τα κοινωνικά δίκτυα. Έχουν μπει στις ζωές μας και πέρα από τα χίλια καλά που μας έχουν προσφέρει, επιφυλάσσουν και πολλούς, πραγματικούς κινδύνους. Κινδύνους που έχουν να κάνουν με τη ψυχολογία μας, με αισθήματα που δεν ξέραμε ότι υποβόσκουν μέσα μας.

Την τάση να καλύψουμε την ακμή με ένα εφέ του Instagram, να κάνουμε Photoshop στο σώμα μας για να κρύψουμε τις «ατέλειες» και όλα αυτά γιατί; Για να γίνουμε αποδεκτοί στο κοινωνικό περιβάλλον. Ένα πράγμα που ξέρω καλά και ξέρεις κι εσύ, είναι ότι αν κάποιος θέλει να βρει κάτι πάνω σου για να σχολιάσει, θα το κάνει, με ή χωρίς Photoshop.

Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να σε νοιάζει. Το μοναδικό πράγμα που αξίζει να σε ενδιαφέρει είναι η δική σου ηρεμία, η οποία συνεπάγεται την ευτυχία. Μια γενικότερη ερμηνεία της ανασφάλειας, είναι το αίσθημα κατωτερότητας που νιώθουμε απέναντι στους άλλους. Στη συνάδελφο που θεωρείς ότι έχει πιο ωραίο σώμα από σένα, στην πρώην του νυν συντρόφου σου που την βλέπεις κουκλάρα και την ζηλεύεις, στην γνωστή σου από το λύκειο που έχει τέλειο προφίλ στο Instagram.

Forever Woman

Όσο για το αποτέλεσμα αυτών των σκέψεων;

Να βγάζεις κακία άνευ λόγου και να συμπεριφέρεσαι με ανθυγιεινό τρόπο στον εαυτό σου. Να θυμώνεις μαζί του, να βάζεις στόχους που δεν μπορείς να καταφέρεις και να προσπαθείς για πράγματα που νομίζεις ότι θα σε κάνουν ευτυχισμένη. Όμως, η ευτυχία δεν κατακτάται έτσι (ευτυχώς). Την ευτυχία θα την βρεις όταν ηρεμήσεις, αναλογιστείς τα θετικά στοιχεία σου, αναγνωρίσεις τον κόπο που ρίχνεις κάθε μέρα στο κάθε τι που κάνεις, εκτιμήσεις τις προσπάθειες σου και όλα αυτά που ήδη έχεις: την οικογένεια, τους φίλους, την υγεία σου. Και μόνο τότε, θα πάψει η ανασφάλεια να «κυριαρχεί» μέσα σου και θα κάνει χώρο, για να έρθει η ευτυχία…

Ποιος είναι ο τρόπος, λοιπόν να καταπολεμήσεις ένα συναίσθημα που έχει γίνει μέρος της προσωπικότητάς σου εδώ και τόσα χρόνια; Πώς μπορείς να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι και να εκτιμήσεις τον εαυτό σου, όπως ακριβώς είναι; Ας δούμε μαζί μερικά tricks που – χωρίς υπερβολές – θα σου αλλάξουν τη ζωή.

Επιμελημένη εμφάνιση

Έχεις παρατηρήσει ότι καμιά φορά που επιλέγεις να βαφτείς λίγο περισσότερο στη δουλειά, ή διαλέγεις ένα outfit που ταιριάζει «γάντι» πάνω σου, όλη τη μέρα νιώθεις μια απίστευτη ενέργεια; Ο τρόπος λοιπόν που ντύνεσαι και το πόσο φροντίζεις την εμφάνισή σου επηρεάζει και την άποψη που έχουν οι άλλοι για σένα.

Μην μου πεις ότι εκείνες τις μέρες δεν δέχεσαι κομπλιμέντα! Να φροντίζεις να αναδεικνύεις καθημερινά τα δυνατά σου σημεία. α είσαι καθαρή, όμορφα ντυμένη και περιποιημένη. Μια επίσκεψη στο κομμωτήριο, στο nail salon ή στο κέντρο αισθητικής, μόνο αυτοπεποίθηση θα σου δώσει. Να έχεις καλή διάθεση και αγάπη για τον εαυτό σου και σιγά σιγά θα υποδεχτείς την κυρία… αυτοπεποίθηση!

Βρες μια ενδιαφέρουσα ασχολία

Είναι το γυμναστήριο, ή ένας καινούριος χορός; Βρες ένα χόμπι που σου αρέσει και πες τέλος στην ανασφάλεια. Η ενέργεια και ο χρόνος που θα σου «ρουφάει» θα διώξει πολλά από τα άσχημα συναισθήματα. Θα σε κάνει να ξεχαστείς και θα απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις. Αυτή την περίοδο, είναι πολύ στη μόδα τα kangoo jumps και η aerial yoga, οπότε σκέψου το!

Forever Woman

Στάση σώματος

Ναι, εννοείται ότι παίζει ρόλο στην ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου. Η κακή στάση σώματος δεν βοηθά να δείξεις τη δύναμη που έχεις μέσα σου. Κεφάλι ψηλά και ίσια η πλάτη. Προσπάθησε να μην καμπουριάζεις. Πάρε το χρόνο σου γιατί αυτό δεν διορθώνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, όμως αν το θέλεις μπορείς να το καταφέρεις.

Να σε ανεβάζεις

Δεν χρειάζεται να περιμένεις κομπλιμέντα από τους γύρω σου, ενώ μπορείς και μόνη σου να σε ανεβάσεις. Προσπάθησε καθημερινά να λες στον εαυτό σου λόγια δύναμης και εμψύχωσης και τότε θα βγεις κερδισμένη. Έχεις συνηθίσει να κάνεις άσχημες σκέψεις και να κριτικάρεις στον εαυτό σου. Μήπως ήρθε η ώρα να του δώσεις ένα boost για να νιώσει καλύτερα;

Άσκηση αυτοπεποίθησης

Με αυτή την άσκηση, θα καταφέρεις να κάνεις τα πρώτα βήματα για την κατάκτηση της αυτοπεποίθησης. Πάρε λοιπόν ένα χαρτί, μοίρασε τη ζωή σου σε 3-4 περιόδους ανάλογα με την ηλικία σου και γράψε τις «νίκες» σου. Από το πτυχίο που πήρες, μέχρι την προαγωγή, την αύξηση, τα κιλά που έχασες και πάει λέγοντας. Είμαι σίγουρη ότι είναι πάρα πολλές. Επίσης, αφιέρωσε χρόνο σε σένα και γράψε όσα έχεις πετύχει. Βάλε τις σημειώσεις σε ένα σημείο που μπορείς να βλέπεις κάθε μέρα. Δούλεψε με τη λίστα και ξαναδιάβασέ την όσες φορές χρειαστεί, ακόμα και κάθε μέρα. Μέχρι να καταλάβεις ποια είσαι και τι αξίζεις!

Έτσι, όχι μόνο θα συνειδητοποιήσεις ποια πραγματικά είσαι, αλλά θα αναλογιστείς όλα τα θετικά σου στοιχεία και θα ξεκινήσεις με αυτοπεποίθηση ένα υπέροχο ταξίδι, με τη βοήθεια του life coaching, προς την πλήρη κατανόηση του εαυτού και της ζωής σου.