Μία παραδοσιακή συνταγή που μοσχοβολάει Ελλάδα.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά. Μία παραδοσιακή συνταγή που μοσχοβολάει Ελλάδα.
Τα κολοκυθολούλουδα είναι το ιδανικό υλικό για γέμισμα. Οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι είναι το απόλυτο παραδοσιακό καλοκαιρινό φαγητό. Σου προτείνω να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή που δε λείπει από κανένα νησιωτικό σπίτι τώρα το καλοκαίρι.
Υλικά
- 25 κολοκυθοανθοί
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια (πολύ ψιλοκομμένα)
- 2 τρυφερά κολοκυθάκια (πολύ ψιλοκομμένα)
- 1 καρότο τριμμένο
- 1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα (ή πλιγούρι)
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια-τρυφερά με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
- 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
- 1/2 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1 ντομάτα
- 1 λεμόνι
- αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- σάλτσα αυγολέμονο ή σάλτσα γιαούρτι για το σερβίρισμα
Eκτέλεση
- Οι κολοκυθοανθοί με ρύζι, γίνονται στην κατσαρόλα ή στον φούρνο.
- Για να μείνει το ρύζι σπυρωτό, ξεπλύνετε το πολύ καλά σε σουρωτήρι να φύγει όλο το άμυλο και ραντίστε το με το χυμό λεμονιού.
- Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και βότανα.
- Τρίβουμε τη ντομάτα.
- Ζεστάνουμε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄ ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα φρέσκα κρεμμύδια και το καρότο.
- Σοτάρουμε για 2-3΄ να λαδωθούν. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε 1 φλ. νερό και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να σκάσει το ρύζι στα λίγα υγρά για 6-7΄.
- Τραβάμε τη γέμιση από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα βότανα κι αλατοπιπερώνουμε.
- Προαιρετικά προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας μαύρη σταφίδα και λίγο κουκουνάρι.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η γέμιση.
- Με προσοχή γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς και κλείνουμε επάνω τα λουλούδια να φυλακίσουμε τη γέμιση.
- Ακουμπάμε τους ανθούς κοντά κοντά στην κατσαρόλα, κάνοντας στρώσεις.
- Πρέπει να είναι σφιχτά ο ένας πλάι στον άλλο για να μην ανοίξουν.
- Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε δεμένα με σπάγκο τα κοτσάνια από τα βότανα (μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο).
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 30΄.
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 10΄.
- Στο τέλος, πρέπει να έχει ελάχιστο ζουμάκι η κατσαρόλα.
Σάλτσα γιαουρτιού
Μπορείτε να φτιάξετε μια σως γιαουρτιού, ανακατεύοντας 1 στραγγιστό γιαούρτι με 1/4 φλ ζωμό από το φαγητό. Προσθέστε λίγο χυμό από λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατέψτε τα σε ένα μπολ και πασπαλίστε λίγο άνηθο ή δυόσμο.
Πηγή: argiro.gr