Γευστικότατο φαγητό!
Ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς δίνει τη δική του επιτυχημένη εκδοχή για τα κλασικά φαλάφελ. Όλη η Ανατολή σε μια απολαυστική, τραγανή και αφράτη μπουκιά!
Υλικά
Τεμάχια: 15-20
- 180 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
- 1 ξερό κρεμμύδι, στα 4
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο
- 2-3 σκελίδες σκόρδου
- 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πιπεριά τσίλι ξερή, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- 4 μεγάλες αραβικές πίτες
- 1 μεγάλη και σφιχτή ντομάτα, σε φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
- 80 γρ. ταχίνι
- 100 γρ. γιαούρτι αγελάδος
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κλασικά φαλάφελ, αρχικά στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το σκόρδο και το τσίλι και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν πουρές).
- Ρίχνουμε το κύμινο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε λίγο μέχρι να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε σε μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
- Πλάθουμε το μείγμα σε οβάλ κεφτέδες (σαν τα σουτζουκάκια).
- Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά στην επιφάνεια.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Σερβίρισμα
- Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για περίπου 2 λεπτά).
- Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τα φαλάφελ, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, όσο ταχίνι και όσο γιαούρτι θέλουμε, τυλίγουμε και σερβίρουμε.
Πηγήhttps://www.gastronomos.gr