Διαχρονικό και γευστικό!
Με απλά υλικά φτιάχνουμε το αγαπημένο μας κέικ βανίλια-κακάο που θα απολαμβάνουμε στο πρωινό μας αλλά και κάθε στιγμή της ημέρας!
Υλικά
Μερίδες: 12-14
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική + 1 κουτ. σούπας
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κάψουλες βανίλιας
- 1 φλιτζ. + 1/4 φλιτζ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- 4 κουτ. σούπας κακάο, κοσκινισμένο
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ βανίλια-κακάο, πρώτα χτυπάμε το βούτυρο με τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ έως ότου ασπρίσει και αφρατέψει, για περίπου 10 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Κατόπιν προσθέτουμε τις βανίλιες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 – 28 εκ.
- Οταν έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο αλεύρι εναλλάξ με το 1 φλιτζάνι γάλα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
- Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μείγματος σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο, τη 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη και το 1/4 φλιτζανιού γάλα, ανακατεύοντας.
- Απλώνουμε αυτό το σκούρο μείγμα στη φόρμα και από πάνω αδειάζουμε το λευκό. Ή αντίθετα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του· αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.
- Αφήνουμε το κέικ βανίλια-κακάο να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου 10 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε. Όταν κρυώσει εντελώς πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Μυστικά
- Ανά 3 λεπτά σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα μαζεύουμε τη ζύμη που έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου.
- Αποφεύγουμε να πασπαλίσουμε το κέικ με άχνη όσο είναι ακόμη ζεστό για να μη νοτίσει.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr