Ένα ζουμερό κέικ με τη γεύση του φθινόπωρου
Υλικά
Μερίδες: 8
- 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 180 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό, πλήρες
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (ή λευκά αμύγδαλα αλεσμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη)
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 300 γρ. ρώγες από σταφύλια χωρίς κουκούτσια (π.χ. σουλτανίνα, Ροζακί κ.ά.), κομμένες στη μέση
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ με σταφύλια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170- 180°C. Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος το εσωτερικό μιας μέτριας, μακρόστενης φόρμας για κέικ.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πάρα πολύ καλά.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέ- χεια το γιαούρτι μέχρι να ενσωματωθούν.
- Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε σταδιακά και λίγο λίγο το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ώστε να ενσωματώνονται σταδιακά στο μείγμα, χωρίς αυτό να χάσει τον όγκο του.
- Τέλος, ρίχνουμε τα μισά σταφύλια και ανακατεύουμε απαλά με τη μαρίζ για να σκορπίσουν ομοιόμορφα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και σκορπίζουμε στην επιφάνεια τις υπόλοιπες ρώγες.
- Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά.
- Το κέικ γίνεται αφράτο και φουσκωτό και τα σταφύλια στην επιφάνεια καραμελώνουν.
- Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
Πηγή:Gastronomos.gr








