Εύκολα κανελόνια με σπανάκι και φέτα.
Κανελόνια με σπανάκι. Εύκολα κανελόνια με σπανάκι και φέτα. Αν στο σπανάκι προσθέσεις κρέμα γάλακτος και ρικότα, απογειώνεις το πιάτο.
Υλικά
- 18 κανελόνια
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 ματσ. τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια (με τα πράσινα φύλλα τους)
- 700 γρ. σπανάκι (πλυμένο και χοντροκομμένο)
- 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα)
- 200 γρ. φέτα
- 100 γρ. ρικότα
- 2-3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την κρέμα
- 3 φλ. γάλα φρέσκο
- 3 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 αυγό
- Αλάτι
- 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- 1/3 φλ. τριμμένο τυρί
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Σε μία πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3 με 4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το καλά στραγγισμένο και χοντροκομμένο σπανάκι και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος του.
- Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
- Μετά από λίγα λεπτά όταν θα αρχίσει η γέμιση να πίνει τα υγρά της, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα σε τρίμματα και τη ρικότα.
- Ανακατεύουμε να γίνει σαν κρέμα.
- Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει ώστε να μπορούμε να τα γεμίσουμε.
- Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
- Φτιάχνουμε την κρέμα μπεσαμέλ
Για το στήσιμο
- Θα χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό ταψί ή λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 με 200°C στον αέρα και θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
- Ρίχνουμε μέσα στο ταψί μία γεμάτη κουτάλα κρέμα και την απλώνουμε να πάει παντού σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Γεμίζουμε 1-1 τα κανελόνια με την γέμιση.
- Ιδανικά βάζουμε τη γέμιση σε σακούλα κορνέ και κόβουμε χοντρή τρύπα ώστε να μπορούμε να γεμίσουμε κατευθείαν κάθε ενα πιο εύκολα.
- Τα τοποθετούμε στη σειρά επάνω στη κρεμα κοντά κοντά το ένα με το άλλο.
- Φροντίζουμε να μην πατάει το ένα πάνω στο άλλο.
- Τα περιχύνουμε με όση γέμιση ή υγρά της γέμισης έχουν περισσέψει.
- Αδειάζουμε την υπόλοιπη ζεστή κρεμα σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
- Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας και σφραγίζοντας καλά το ταψί γύρω γύρω.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί (το υπόλοιπο) και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά περίπου.
- Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά στον πάγκο και τα σερβίρουμε ζεστά με την κρεμένια λευκή σάλτσα τους να τρέχει στο πιάτο.
Πηγή: argiro.gr