Η έλλειψη ύπνου είναι επιζήμια για την ευημερία μας

Image by jcomp on Freepik

Πάρτε τον έλεγχο και κοιμηθείτε καλά!

Μπορεί να είναι προφανές ότι ο ύπνος είναι ένα σημαντικό μέρος της σωματικής και ψυχικής υγείας. Άλλωστε, οι άνθρωποι συνήθως περνούν το ένα τρίτο της ημέρας μας απλώς στον ύπνο. Κοιμόμαστε για να επαναφορτίσουμε το σώμα μας, να επαναφέρουμε το μυαλό μας και να ανανεώσουμε τις ψυχές μας προετοιμαζόμενοι για τη νέα μέρα. Αλλά τι ακριβώς κάνει ο ύπνος για εμάς και πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τις συνήθειες ύπνου μας για καλύτερη συνολική υγεία; Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου και το χρέος ύπνου (οι σωρευτικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου) είναι επιζήμιες για την ευημερία μας.

Έλλειψη ύπνου και καθημερινή λειτουργία

Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την ανθρώπινη υγεία, τόσο σωματική όσο και πνευματική. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη ύπνου θα επηρεάσει σημαντικά την ανθρώπινη λειτουργία. Πολλαπλές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του ύπνου δείχνουν ότι τα άτομα με στέρηση ύπνου επηρεάζονται περισσότερο στη διάθεσή τους (και στα συναισθήματά τους). Ακολουθεί η γνωστική απόδοση και μετά η κινητική απόδοση. Αν και η απόδοση του κινητήρα επηρεάστηκε λιγότερο από τους τρεις παραπάνω δείκτες, ήταν ακόμα σημαντικά χειρότερη από εκείνους που είχαν πάρει αρκετό ύπνο. Με άλλα λόγια, εάν δεν έχετε επαρκείς ώρες ύπνου, όχι μόνο θα αισθάνεστε άσχημα, αλλά και οι δεξιότητές σας στη λήψη αποφάσεων, όπως και η απόδοσή σας σε σωματικές καθημερινές εργασίες.

Επιπλέον, ενώ οποιαδήποτε έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη λειτουργία, τα άτομα με μερική στέρηση ύπνου (κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες για τουλάχιστον 5 συνεχόμενες ημέρες) επηρεάζονται συνήθως πιο σοβαρά στη σωματική απόδοση από εκείνα με μακροχρόνια ή ολική στέρηση ύπνου. . Τα άτομα με μακροχρόνια στέρηση ύπνου, ωστόσο, συνήθως επηρεάζονται περισσότερο από την άποψη του μειωμένου ενδιαφέροντος και της προσοχής. Δεν υπάρχουν απολύτως θετικά αποτελέσματα στο χρέος ύπνου, ακόμα κι αν είναι λίγες ώρες λιγότερο ύπνο τη νύχτα!

Ο φαύλος κύκλος του άγχους και του χρέους ύπνου
Αναφέρθηκε παραπάνω ότι η έλλειψη σωστού ύπνου επηρεάζει περισσότερο τη διάθεση και το συναίσθημα. Τα άτομα των μελετών ύπνου ανέφεραν ότι βιώνουν αυξημένο στρες, άγχος και θυμό όταν στερούνται ύπνου. Τα άτομα που στερούνται ύπνου έχουν χαμηλότερο όριο ανοχής στο στρες, με ενισχυμένη αντίληψη των υποκειμενικών ψυχολογικών στρεσογόνων παραγόντων.

Το ανησυχητικό σε αυτό είναι ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου από μόνα τους. Εάν δεν έχετε αρκετές ώρες ύπνου, αγχώνεστε πιο εύκολα. Επιπλέον, όσο περισσότερο αγχώνεστε, τόσο περισσότερο αγωνίζεστε για να κοιμηθείτε καλά. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο δεν θέλετε να πέσετε. Επιπλέον, εάν αυτό συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, κινδυνεύετε να αναπτύξετε χρόνιες διαταραχές του ύπνου.

Η φρίκη των διαταραχών του ύπνου

Ακόμα κι αν δεν στερείτε συνειδητά τον ύπνο σας, οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σας. Κατά συνέπεια, επηρεάζεται επίσης η ποιότητα των επιπέδων γνωστικής και κινητικής σας απόδοσης. Για παράδειγμα, ο κατακερματισμός του ύπνου είναι όταν ένα άτομο ξυπνά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, διακόπτοντας ένα φυσικό πρόγραμμα ύπνου. Ο κατακερματισμένος ύπνος οδηγεί σε υπερβολική κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και σε πιθανές διαταραχές της διάθεσης και ακούσια αύξηση βάρους.

Ο κατακερματισμός του ύπνου μπορεί να συμβεί σε άτομα με έντονο στρες, αλλά μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως υποπροϊόν μιας υποκείμενης διαταραχής του ύπνου. Για παράδειγμα, υπνική άπνοια (προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου) ή ναρκοληψία (διαταραχή υπερβολικής υπνηλίας), οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί επαγγελματική ιατρική βοήθεια. Τα σοβαρά επίπεδα διαταραγμένου ύπνου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή σας λειτουργία, σε περισσότερους από έναν τομείς. Είναι σημαντικό να προσέχετε για τυχόν σημάδια διαταραγμένου ύπνου και να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να επιλύσετε πιθανά προβλήματα προτού γίνουν σοβαρά.

Πώς μπορούμε να έχουμε τον καλύτερο δυνατό ύπνο;

Είναι αρκετά εύκολο να πείτε «βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά». Ποια είναι όμως ακριβώς η τέλεια ποσότητα ύπνου; Και πώς μπορούμε να αποφύγουμε ακούσιες διαταραχές ύπνου ή χρέη ύπνου;

Τυπικά, ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 7 συνεχόμενες ώρες τη νύχτα για βέλτιστη υγεία. Οι νεαροί ενήλικες ή τα άτομα που αναρρώνουν από ασθένεια μπορεί να επωφεληθούν από 9 ώρες συνεχόμενου ύπνου κάθε βράδυ. Οποιαδήποτε έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές και ψυχολογικές βλάβες.

Για να έχετε την καλύτερη ποιότητα ύπνου που μπορείτε, πρώτα και κύρια, είναι σημαντικό να τηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Με άλλα λόγια, αποφύγετε την πιθανότητα χρέους ύπνου. Πρώτον, φροντίστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να μην μείνετε ξύπνιοι μέχρι αργά κάποια βράδια, το σημαντικό είναι να ξυπνήσετε ξανά την ίδια ώρα το επόμενο πρωί. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μπορεί να είστε αγχωμένοι ή ίσως να γεμίζετε με υπερβολική ενέργεια. Μπορεί να είναι ωφέλιμο να δοκιμάσετε κάποια ελαφριά άσκηση, όπως ο χορός , για το διπλό αποτέλεσμα της ανακούφισης από το άγχος και της κατανάλωσης ενέργειας πριν τον ύπνο.

Υγιής ύπνος για μια ευτυχισμένη ζωή

Όποια κι αν είναι η κατάστασή σας, είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρήσετε μια υγιή συνήθεια ύπνου για να είστε ο καλύτερος εαυτός σας. Ο ύπνος είναι ένα εύκολο πράγμα για να τον κατακτήσετε μόλις τον πιάσετε – πάρτε τον έλεγχο και κοιμηθείτε καλά!

Image by jcomp on Freepik

Διαβάστε επίσης