Αρωματικό και ευχάριστα γλυκόξινο
Αυτό το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι τρώγεται μόνο του αλλά και ως συνοδευτικό για ένα κέικ ή τσίζκεϊκ.
Υλικά
- 1 κιλό πορτοκάλια, κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσια
- ζάχαρη
Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε τα πορτοκάλια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό, τόσο που να τα καλύπτει επαρκώς. Τοποθετούμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 40-60 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν (τα τρυπάμε με ένα πιρούνι και αν τα διαπερνά με ευκολία, τότε είναι έτοιμα). Έπειτα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, εάν υπάρχουν, και ζυγίζουμε τα πορτοκάλια μαζί με όσο χυμό έβγαλαν κατά το κόψιμο. Για κάθε κιλό βρασμένου πορτοκαλιού προσθέτουμε 800 γρ. ζάχαρη*.
Στη συνέχεια τα βάζουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά περίπου, έως ότου δέσει το σιρόπι και τα κομμάτια του πορτοκαλιού γυαλίσουν και γίνουν κρουστά και κάπως διάφανα. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι πετυχαίνουμε καλή κονσερβοποίηση.
*Με αυτό τον τρόπο μπορούμε άνετα να προσαρμόσουμε τη συνταγή στην ποσότητα πορτοκαλιού που έχουμε. Αν τα βρασμένα πορτοκάλια είναι 2 κιλά, θα διπλασιάσουμε τη ζάχαρη, αν είναι 1½ κιλό, θα βάλουμε 1.200 γρ. ζάχαρη κ.λπ.
Πηγή: steliosparliaros.gr