Γιατί βάζουμε φλουρί στη Βασιλόπιτα;

Forever Woman

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελληνικό έθιμο

Ένα από τα γλυκά που είναι αναπόσπαστο κομμάτι από το γιορτινό τραπέζι είναι η βασιλόπιτα. Όταν λέμε βασιλόπιτα το μυαλό μας πάει αμέσως στο φλουρί. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιος τύχει το φλουρί θα έχει καλή τύχη για όλο το νέο έτος. Πάνω στη Βασιλόπιτα συνηθίζεται να γράφεται ο αριθμός του νέου έτους είτε με μια σειρά αποφλοιωμένων αμυγδάλων ή με ζάχαρη.

Μόλις λοιπόν αλλάξει ο χρόνος, ο νοικοκύρης πρέπει να κόψει την Βασιλόπιτα και να τη μοιράσει. Αρχικά πρέπει να την σταυρώσει με το μαχαίρι τρείς φορές λέγοντας τρεις φορές: Χρόνια Πολλά και του Χρόνου. Έπειτα, πριν αρχίσει να την μοιράζει πρέπει να κόψει επτά κομμάτια. Πρώτο κομμάτι του Χριστού, της Παναγίας, του Σπιτιού, του Σπιτονοικοκύρη, της Σπιτονοικοκυράς, του Φτωχού, του Αγίου Βασιλείου. Στη συνέχεια των άλλων παρισταμένων κατά τάξη συγγένειας και ηλικία.

Από πού προήλθε;

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό και προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Συγκεκριμένα από την αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων». Ενώ η συνήθεια να βάζουμε ένα μέσα στη πίτα και της καλοτυχίας εκείνου που το βρίσκει προήλθε από τον Μέγα Βασίλειο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αγ. Βασίλειος που ήταν δεσπότης στην Καισαρεία της Μικράς Ασίας, ζήτησε από τους πιστούς να προσφέρουν κάποια χρυσαφικά ώστε να τα δώσει στον άπληστο έπαρχο-τύραννο της περιοχής που απειλούσε να λεηλατήσει την πόλη.

Ο τύραννος όμως “εξουδετερώθηκε” με τη βοήθεια του Θεού πριν προλάβει να πάρει το χρυσάφι ή να προξενήσει καταστροφές. Έτσι λοιπόν, ο Αγ. Βασίλειος έπρεπε να επιστρέψει στους πιστούς τα χρυσαφικά που είχαν προσφέρει χωρίς να αδικήσει κανέναν. Τότε για να επιστρέψει τα χρυσαφικά και τα κοσμήματα στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι. Μέσα στους άρτους τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή χρυσαφικών και την επομένη του εκκλησιασμού τα έδωσε στους κατοίκους.

Δείτε επίσης: