Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γιατί βάζουμε αλάτι στα γλυκά;

Μάθε όλα τα μυστικά!

Πόση διαφορά μπορεί να κάνει μια πρέζα αλάτι στα γλυκά στο κέικ ή στην ζύμη; Τι είναι μία πρέζα αλάτι; Στις συνταγές για κέικ σας γράφω πάντα στα υλικά μία πρέζα αλάτι. Ποιός είναι ο ρόλος του και γιατί πρέπει να το βάζουμε;

Αλάτι στο κέικ ναι ή όχι;

Το αλάτι σε ένα κεικ ή σε μια γλυκιά πίτα πχ καρυδόπιτα, καθυστερεί την διόγκωση ώστε το κέικ να φουσκώσει αργά και σταθερά χωρίς μετά να χάσει τον όγκο του.

Πως μετράω μία πρέζα αλατιού;

Μια πρέζα αλάτι είναι οι λίγοι κόκκοι αλατιού που πιάνουν τα τρία δάχτυλα μας όταν τα ενώνουμε και βουτάμε σε ένα υλικό με κόκκους όπως είναι το αλάτι.

Τι θα παρατηρήσω στο κεικ με αλάτι;

Το αλάτι που συνήθως προσθέτουμε σε ένα κέικ έχει την ιδιότητα να ενισχύει τη γεύση όλων των υπολοίπων συστατικών και κυρίως της σοκολάτας. 1 πρέζα αλάτι στο κλασικό κέικ σοκολάτας δίνει ισορροπία στη γλύκα του κέικ ή οποιουδήποτε γλυκού το προσθέσεις. Ενισχύει ωστόσο και όλες τις υπόλοιπες γεύσεις των υλικών κατά το ψήσιμο.

Αν συγκρίνεις ένα κέικ με μια πρέζα αλάτι κι ένα κέικ χωρίς αλάτι, τότε θα διαπιστώσεις ότι η γεύση του ανάλατου μείγματος είναι τελείως επίπεδη. Λείπει η ένταση για παράδειγμα της σοκολάτας ή του βουτύρου. Κατά γενικό κανόνα μια ή δυο πρέζες αλάτι στο γλυκό σου θα το απογειώσουν.

Βέβαια αν χρησιμοποιείτε αλατισμένο βούτυρο στα γλυκά σας, θα πρέπει να το παραλείψετε. Στο εξωτερικό στα ταξίδια μου έχω δοκιμάσει κέικ φτιαγμένο με αλατισμένο βούτυρο και είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Σε γενικές γραμμές μια η δυο πρέζες αλάτι στα γλυκά, μόνο ένταση δίνει και εξισορροπεί την γλύκα τονίζοντας την γεύση του εκάστοτε γλυκού.

Το αλάτι στην ζύμη του κέικ

Έχω παρατηρήσει ότι τα κέικ που έχουν ελάχιστο αλάτι στα υλικά έχουν καλύτερη διόγκωση από ένα κέικ χωρίς προσθήκη αλατιού. Γίνονται δηλαδή πιο φουσκωτά και κρατάνε τον όγκο τους. Το λίγο αλάτι στο κέικ κάνει την ζύμη του κέικ πιο ελαστική και διογκώνεται πιο σταθερά. Ελέγχει στην ουσία τον ρυθμό φουσκώματος συγκρατεί δηλαδή το απότομο φούσκωμα με αποτέλεσμα να γίνεται το κέικ πιο φουσκωτό πιο μαλακό και αφράτο μέσα.

Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις κέικ σοκολάτας ή κέικ βανίλιας μην ξεχάσεις να προσθέσεις λίγους κόκκους αλάτι γιατί αυτοί θα κάνουν την διαφορά. Κι αν θέλεις κέικ χωρίς ζάχαρη σου έχω έχω την καλύτερη συνταγή για κέικ με στέβια που γίνεται χωρίς μίξερ.

Πηγή: argiro.gr

Δείτε επίσης:

Μελομακάρονα γεμιστά
Γιατί βάζουμε σιμιγδάλι στα μελομακάρονα

Διαβάστε επίσης