Φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι

Forever Woman

Μία gourmet επιλογή που πρέπει να δοκιμάσετε.

Φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι και καραμελωμένα σύκα. Μία gourmet επιλογή που πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά 

  • 2 καρδιές μαρουλιού
  • 1 σαλάτα
  • Λίγη βαλεριάνα
  • 4 φρέσκα σύκα
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. μπλε τυρί σε τρίμματα
  • 4 φέτ. προσούτο (κομμένες σε λωρίδες)
  • 2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου
  • 1 φλ. ρόγες σταφυλιού ανάμεικτες

Σύκα

  • 4 φρέσκα σύκα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βαλσαμικο ξύδι
  • 1 κλων. θυμάρι

Σως

  • 2 κ.σ. βαλσαμικο ξύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγες σταγόνες πετιμέζι ή συκόμελι
  • Αλάτι

Φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι

  • Για τη φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι και καραμελωμένα σύκα, πρώτα χοντροκόβουμε τα μαρούλια και τα φύλλα της σαλάτας σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τα σύκα, τα αμύγδαλα και τα σταφύλια.
  • Προσθέτουμε το τυρί κρέμα σε κουταλιές και το μπλε τυρί σε τρίμματα.
  • Ανακατεύουμε το λάδι με το βαλσαμικό και το πετιμέζι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Για τα καραμελωμένα σύκα

  • Διαλέγουμε γερά φρέσκα σύκα, χωρίς χτυπήματα.
  • Κόβουμε τα σύκα στη μέση, τα βάζουμε σε μικρό καυτό τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη κι αφήνουμε να λιώσει για 2- 3΄.
  • Αναποδογυρίζουμε τα σύκα κι αφήνουμε για 3΄ να καραμελώσουν.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι.
  • Ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι.
  • Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.
  • Το σιρόπι των σύκων αφού κρυώσει, το προσθέτουμε στο dressing ή περιχύνουμε τη σαλάτα στο τέλος λίγο πριν σερβίρουμε.
  • Λίγη τρούφα σε flakes, απογειώνει τη σαλάτα.

Πηγή: argiro.gr