Φανουρόπιτα της Αργυρώς

Forever Woman

Αφράτη φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά, εύκολη και γρήγορη.

Συνταγή για φανουρόπιτα εγγύηση που δεν τρίβεται και δεν λασπώνει. Όλα τα μυστικά σας τα έχω εδώ. Είναι η ωραιότερη αφράτη φανουρόπιτα μέχρι την τελευταία μπουκιά. Μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, για να απολαμβάνετε νηστίσιμη και υγιεινή φανουρόπιτα, όλο το χρόνο!

Η φανουρόπιτα είναι ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή χριστιανικά γλυκά. Ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο δημοφιλής σχετίζεται με το γεγονός ότι τόσο η παρασκευή όσο και η προσφορά της συνδέεται με την εκπλήρωση μικρότερων ή μεγαλύτερων ανθρώπινων προσδοκιών από τον Άγιο Φανούριο. Χάρη στην προσφορά τού γλυκού σε συνδυασμό με την ευχή -στην πραγματικότητα την προσευχή- της φανουρόπιτας ο Άγιος Φανούριος μάς φανερώσει χαμένα αντικείμενα, πρόσωπα, δουλειά, ακόμα και υγεία. Η προσφορά τής φανουρόπιτας είναι στην ουσία ένα «αντίδωρο» για την «φανέρωση» που με βαθιά πίστη ζητούμε από τον Άγιο. Αυτό είναι η φανουρόπιτα: ένας επιτελεστικός άρτος, ψωμί που επιτελεί μια χριστιανική λειτουργία. Παρά το γεγονός ότι είναι πια λιγότεροι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Άγιος Φανούριος πράγματι θα τους αποκαλύψει εκείνο που ποθούν -από ένα χαμένο αντικείμενο μέχρι και έναν σύντροφο ζωής- η φανουρόπιτα παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα χριστιανικά γλυκά και είναι πολλοί εκείνοι που το ετοιμάζουν για να το προσφέρουν μαζί με την ευχή τής φανουρόπιτας στον Άγιο, στις 27 Αυγούστου, ημέρα που η Εκκλησία τιμά την μνήμη του. Πέρα από την θρησκευτική, τελετουργική της αξία, η φανουρόπιτα είναι ένας νόστιμος και υγιεινός νηστίσιμος άρτος, στην πραγματικότητα ένα νηστίσιμο κέικ λαδιού, με το οποίο μπορούμε θαυμάσια να συνοδεύσουμε τον καφέ μας ή να το καταναλώσουμε σαν γλυκό δεκατιανό, πλούσιο σε θερμίδες, αλλά και με υψηλή διατροφική αξία.

Για την φανουρόπιτα

  • 280 γρ. ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)
  • 290 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 110 γρ. γλυκό κρασί
  • 330 γρ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. σόδα
  • Κανελογαρίφαλα
  • 4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γραµ)

Προαιρετικά

  • 60 γρ. σουσάμι
  • 140 γρ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.
  • Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2 με 3 λεπτά να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μίγμα.
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι σε μια κανάτα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μίγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.
  • Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε.
  • Το μίγμα θα μοιάζει με χυλός.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψί 30×24 εκ.
  • Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της.

Για το ψήσιμο

  • Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170°C βαθμούς και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C βαθμούς, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά.
  • Πριν την βγάλουμε από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.
  • Αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά και το άρωμα της θα σας τρελάνει.

Για το σερβίρισμα

  • Αφήστε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από την θερμοκρασία του φούρνου.
  • Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε κι αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη και κανέλα.

Μυστικά

  • Θέλει καλό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στην 1 ώρα και κάτι ή 1 ώρα παρά, ανάλογα με ποιο τρόπο θα ψήσετε, αντιστάσεις ή αέρα.
  • Πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο λάδι και τα δυο μαζί να γίνουν σαν κρέμα.
  • Η ζύμη της πρέπει να είναι σαν χυλός όχι σφιχτή.
  • Πρέπει να ανακατέψετε το μείγμα όσο λιγότερο γίνεται, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι. Αλλιώς, θα γίνει ελαστική και σφιχτή.
  • Αν δεν έχετε γλυκό κρασί, ανακατέψετε λίγο πετιμέζι ή μέλι, με ένα οποιοδήποτε κρασί.
  • Αν χρησιμοποιήσετε καρύδια και σταφίδες, για να μείνουν σε όλη τη φανουρόπιτα και να μην πάνε στον πάτο του ταψιού κάντε το εξής:
  • Βάλτε καρύδια χοντροκομμένα και σταφίδες σε ένα μπολ.
  • Ραντίστε με 2 με 3 κουταλιές κρασί ή χυμό πορτοκάλι κι ανακατέψτε να βραχούν.
  • Πασπαλίστε με λίγο από το συνολικό αλεύρι.
  • Ανακατέψτε ξανά για να ντυθούν όλα με το αλεύρι.
  • Αφού προσθέσετε το αλεύρι στα υλικά, ρίξτε μέσα και τα καρύδια με τις σταφίδες.
  • Κάντε απαλό ανακάτεμα.

Γιατί τρίβεται η φανουρόπιτα και γιατί λασπώνει;
2 μυστικά για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα και να μην λασπώνει ποτέ. Η φανουρόπιτα σου θα βγαίνει πάντα αφράτη. Δες τα μυστικά μου και από δω και πέρα η ωραιότερη φανουρόπιτα δεν τρίβεται και δεν λασπώνει. Είναι πάντα αφράτη και υπέροχη.

Για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα 2 πράγματα πρέπει να προσέξετε
Η ζάχαρη πρέπει να είναι πολύ ψιλή και να λιώσει πολύ καλά με το λάδι. Γι’ αυτό αν η ζάχαρη που έχετε είναι με χοντρό κόκκο, αλέστε την στο μπλέντερ να γίνει πούδρα. Προχωρήστε στην ανάμειξη με το λάδι και ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στα υγρά. Αν βάλετε καρύδια μέσα στη φανουρόπιτα φροντίστε να είναι ψιλοκομμένα για να μην τρίβεται το κομμάτι όταν το κόβετε. Για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα δεν πρέπει να στεγνώσει στο ψήσιμο. Γι’ αυτό προσέξτε να μην παραψήνετε τη φανουρόπιτα γιατί στεγνώνει πολύ κι αφού δεν έχει αυγό το μίγμα να δέσει, να κρατήσει συνοχή, αν ψηθεί παραπάνω στεγνώνει πολύ και μετά τρίβεται. Προσέξτε το φούρνο σας γιατί κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά.

Για να μην λασπώνει η φανουρόπιτα πάλι πρέπει να προσέξετε το ψήσιμο.
Αν βγει νωρίτερα από το φούρνο από όσο πρέπει, τότε η φανουρόπιτα λασπώνει μιας και στην καρδιά της δεν έχει στεγνώσει σωστά το μείγμα ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να είσαι σίγουρος ότι ψήθηκε σωστά, πριν βγάλεις από το φούρνο το ταψί, θα μπήξεις την καθαρή λάμα του μαχαιριού στην καρδιά της φανουρόπιτας. Αν η λάμα βγαίνει στεγνή από ζύμη τότε είναι έτοιμη. Αν η λάμα του μαχαιριού έχει ίχνη ζύμης επάνω τότε η φανουρόπιτα χρειάζεται ακόμα λίγα λεπτά για να στεγνώσει σωστά και να μην λασπώνει.

Η ωραιότερη φανουρόπιτα με εύκολη συνταγή είναι τόσο νόστιμη που ότι και αν έχετε χάσει θα το βρείτε σίγουρα!

Πηγή: argiro.gr