Εξωσχολικές δραστηριότητες: Τα οφέλη τους για το παιδί

Forever Woman

Πόσες δραστηριότητες μπορεί να κάνει το παιδί;

Όταν αναφερόμαστε στις εξωσχολικές δραστηριότητες, πολλά είναι τα ερωτήματα που κατακλύζουν τους γονείς και τους προβληματίζουν για να πάρουν την τελική απόφαση. Σε αυτό το άρθρο, θα λύσουμε μερικές από τις απορίες και θα μιλήσουμε φυσικά, για τα οφέλη που προσφέρουν στο παιδί. 

Διάβασε ακόμα: Οι ηλεκτρικές κουβέρτες είναι η λύση στην ενεργειακή κρίση

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που βοηθούν στην ανάπτυξη του ατόμου. Οι γονείς θέλουν το παιδί τους όσο μεγαλώνει να μπορεί να εξελίσσεται σωματικά και πνευματικά. Για αυτό και οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται για το μικρό. 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει εξωσχολικές δραστηριότητες από τα 4 έτη και έπειτα, με βασικές παραμέτρους τον βαθμό ωριμότητάς του, τη γνωστική και τη συναισθηματική του νοημοσύνη αλλά και την ικανότητά του να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δραστηριότητάς του.

Είδη εξωσχολικών δραστηριοτήτων

Ένας βασικός άτυπος κανόνας για τις εξωσχολικές δραστηριότητες, είναι να ρωτάς το παιδί σου τι προτιμά να κάνει. Αν βρίσκεται σε μικρή ηλικία και δεν είναι σε θέση να αποφασίσει το ίδιο, τότε αυτό που θα πρέπει να εξετάσεις είναι τα ενδιαφέροντα και οι κλίσεις του. 

Για παράδειγμα, η κολύμβηση συμβάλλει στην συγκέντρωση προσοχής και ενδείκνυται για παιδιά που είναι υπερκινητικά. Αν ένα παιδί ξεκινήσει κολύμβηση σε νηπιακή ηλικία μαθαίνει τα όρια του νερού και μπορεί να γίνει ανεξάρτητο αργότερα στη θάλασσα. Πάντα, όμως, με προσοχή. 

Ακόμα, τα ατομικά και τα ομαδικά αθλήματα όπως είναι το μπάσκετ, το τένις, το ποδόσφαιρο και ο στίβος βοηθούν στην απόκτηση της πειθαρχίας αλλά και στην καλλιέργεια της άμιλλας.  Παράλληλα, ο χορός κλασικός ή μοντέρνος είναι μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, μέσα από την οποία, το άτομο αποκομίζει πολλαπλά οφέλη σε σώμα και πνεύμα, εκφράζει συναισθήματα με έναν ιδιαίτερο τρόπο και κοινωνικοποιείται.

Τέλος, κάποιες δραστηριότητες έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν εκπαιδευτικές δεξιότητες των παιδιών, όπως είναι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας,  το σκάκι και τα τελευταία χρόνια η ρομποτική. 

Συμπέρασμα

 Συνοπτικά, οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να καλύψουν ποικίλες βιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες και παράλληλα συμβάλλουν στην ψυχολογική και κοινωνική ωρίμανση των παιδιών. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, νιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους. Καλλιεργούν κοινωνικές αξίες όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η ενσυναίσθηση.

Πόσες μπορεί να κάνει ένα παιδί; 

Σίγουρα οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι πολύ καλές για το σώμα, το πνεύμα και την υγεία του παιδιού, όμως είναι αρκετά σημαντικό να μην υπερβαίνουμε τα όρια. Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τα παιδιά μας με υπερβολικές εξωσχολικές δραστηριότητες και να τους στερούμε τον ελεύθερο χρόνο τους. Είναι αναγκαίο να έχουν χρόνο για παιχνίδι και ξεγνοιασιά και να χαίρονται την ομορφιά της παιδικής ηλικίας. Αυτό που θα πρέπει να βεβαιωθείτε, είναι ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν θα εμποδίζουν τα παιδιά σας από τον ύπνο, ή από τις ώρες που περνούν μαζί σας, ή από ένα οικογενειακό γεύμα. Εφόσον διατηρείται η ποιότητα ζωής για όλους, δεν έχει σημασία αν το παιδί σας έχει ένα ή πολλά χόμπι!