Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Εσύ φροντίζεις πραγματικά τον εαυτό σου;”

Πολλοί μπερδεύουν την πραγματική έννοια της αυτοφροντίδας με τον τρόπο που φροντίζουν τον εαυτό τους

Κυρίως εστιασμένοι στην εξωτερική τους εμφάνιση. Ιδιαίτερα οι γυναίκες νιώθουν ότι αγαπούν τον εαυτό τους επειδή έφτιαξαν το μαλλί τους ή απόλαυσαν ένα μανικιούρ σε κάποιο ινστιτούτο.

Η πραγματική έννοια όμως της αυτοφροντίδας, γνωστή και ως self care, απαντά στην πολύ σημαντική ερώτηση του “ τι χρειάζομαι αυτή τη στιγμή;” και συμπεριλαμβάνει τόσο πρακτικές για την υποστήριξη του σωματικού μας εαυτού, όσο και για την ψυχική μας υγεία και την συναισθηματική μας ευεξία. Ως άνθρωποι, είμαστε μοναδικοί και αυτό οδηγεί στο ότι η έννοια της αυτοφροντίδας είναι διαφορετική από τον ένα άνθρωπο στον άλλον.

Αυτό όμως που καθιστά την αυτοφροντίδα βιώσιμη και αποτελεσματική είναι η ανακάλυψη των κατάλληλων πρακτικών στη ζωή του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Π.χ. σε κάποιον η καθημερινή γυμναστική μπορεί να αποτελεί ευεξία ή χαλάρωση. Ενώ σε κάποιον άλλον να φαντάζει ως δύσκολη πρόκληση ή κούραση.

Όπως λέει όμως και ο Αριστοτέλης “ Ο άνθρωπος μπορεί να ευδοκιμήσει όπως τα φυτά, όταν βρεθεί σε κατάλληλο περιβάλλον, αλλά διαθέτει κάτι παραπάνω. Κάτι πολύ σπουδαίο που τον κάνει υπεύθυνο της ζωής του, της επιλογής των πράξεων του και των
αποφάσεών του.”

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το ουσιαστικό self care έχει ξεκάθαρη τρισδιάστατη υπόσταση και ο στόχος του κάθε ένα μας είναι οι επιλογές και οι πράξεις του να τον οδηγούν σε υγιή, ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Για να χτίσει κάποιος δεξιότητα αυτοφροντίδας χρειάζεται:

  • Να καλλιεργήσει μια καθημερινή ρουτίνα αυτοφροντίδας.
  • Να χτίσει ένα νέο mindset που θα τον οδηγήσει σε ό,τι επιθυμεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή αυτοφροντίδα, μειώνει το άγχος, τα ποστοσά για εκδήλωση ψυχικής και σωματικής ασθένειας. Ενώ βελτιώνει τα παραγωγικά αποτελέσματα και οδηγεί σε θετικά συναισθήματα.

Στέλλα Ζουλινάκη, Life Coach/Mentor
Μέλος του EMCC (European Mentoring & Coaching Council Global)