Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Εκλέρ ταψιού

Τούρτα εκλέρ ψυγείου από την Αργυρώ, με γεύση μαμάς

Αυτό το εκλέρ ταψιού έχει γεύση φανταστική και όποιος το δοκιμάσει δεν το ξεχνάει ποτέ. Η δόση είναι μεγάλη γιατί προορίζεται για παρέες και για οικογενειακά τραπέζια.

Υλικά

  • 4 συσκ. κράκερ τετράγωνα
  • 500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος ψυγείου (είναι γλυκιά) ή κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Για την κρέμα σοκολάτας
  • 4 κρόκους
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. γάλα
  • 150 γρ. σοκολάτα 70%
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 150 γρ. πραλίνα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ κρύα

Για την επικάλυψη

  • 300 γρ. σοκολάτα 70%
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 30 γρ. λικέρ κρέμα κακάο ή καφέ

Εκτέλεση

Χτυπάμε σε ένα μπολ τη φυτική κρέμα ψυγείου (χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη, είναι ήδη γλυκιά) σε σφιχτή σαντιγί. Την αφήνουμε στο ψυγείο. Συνεχίζουμε με την κρέμα σοκολάτας για το εκλέρ ταψιού. Στη συνέχεια χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτι με σύρμα ή μίξερ χειρός να ασπρίσουν.

Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σταδιακά το ρίχνουμε στα αβγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε καλά να αραιώσει το μίγμα. Έπειτα το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πυκνώσει η κρέμα. Αν έχετε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει τους 80ºC, αλλιώς πρέπει να αφήνει παχύ στρώμα στη ράχη της κουτάλας.

Προσοχή: Δεν πρέπει να πάρει βράση.

Αρχικά βάζουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Περιχύνουμε με την ζεστή κρέμα αβγών. Ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθεί και να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ σε παχύρρευστη μορφή. Έπειτα την προσθέτουμε στη σοκολάτα και απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα σοκολάτα.

Για την επικάλυψη

Αρχικά βάζουμε τη σοκολάτα σε μπολ και ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την αδειάζουμε πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα. Έπειτα ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί, να γίνει λεία, γυαλιστερή, πυκνή και πολύ σοκολατένια κρέμα. Τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λικέρ.

Στήσιμο για την τούρτα εκλέρ

Θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος διαστάσεων 32 Χ 25 εκατ. Κάνουμε μια στρώση κράκερ ώστε να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού. Έπειτα απλώνουμε σε μια στρώση τη μισή σαντιγί και επαναλαμβάνουμε μια στρώση κράκερ. Απλώνουμε όλη την κρέμα σοκολάτας και στρώνουμε μια σειρά κράκερ.

Στη συνέχεια απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί και καλύπτουμε με μια τελευταία στρώση κράκερ. Τέλος, περιχύνουμε με την επικάλυψη σοκολάτας και ισιώνουμε την επιφάνεια. Έπειτα σκεπάζουμε με μεμβράνη το γλυκό και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 5 ώρες. Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα καλύτερο στη γεύση και κόβεται σε ωραία κομμάτια.

Μυστικό

Το εκλέρ ταψιού τούρτα χωρίς ψήσιμο πρέπει να μείνει για αρκετές ώρες στο ψυγείο ώστε να μαλακώσουν τα κράκερ και να σταθεροποιηθούν οι κρέμες του. Έτσι θα κόβεται και πιο σωστά σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης