Η Καλαμάτα και η Μάνη, έχουν μεγάλη και μακριά παράδοση στις δίπλες
Οι δίπλες αρχικά λέγεται ότι φτιάχνονταν για να γιορταστεί ένα χαρμόσυνο γεγονός το οποίο οι ντόπιοι επιθυμούσαν να επαναληφθεί όπως λέει και ο λαός μας να “διπλώσει” και να ξανά έρθει το καλό. Έτσι σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι δίπλες ήταν το γλυκό που σερβίρονταν συνήθως σε αρραβώνες, γάμους, γεννήσεις και βαφτίσεις. Στη Μάνη, ακόμα και σήμερα, συνεχίζεται το έθιμο του γάμου με τις δίπλες.
Την προπαραμονή του γάμου, μαζεύονται οι γυναίκες από νωρίς το πρωί και παρασκευάζουν τις δίπλες τραγουδώντας μέχρι το βράδυ. Οι δίπλες στο γάμο τοποθετούνται σε μεγάλα πανέρια και στολίζονται με κουφέτα και λουλούδια. Πλάι στις δίπλες τοποθετείται μια καράφα με λικέρ και ένα βάζο με γλυκό κέρασμα από μέλι και καρύδι.
Με το πέρασμα των χρόνων, το έθιμο εξαπλώθηκε και οι δίπλες έγιναν και το παραδοσιακό γλυκό της πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Λέγεται μάλιστα ότι το σώμα από τις δίπλες συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού και το μέλι συμβολίζει την ευζωία, την τύχη και τη δημιουργία που θέλουμε να μας φέρει το νέο έτος.
Έτσι καθιερώθηκε από τη Μεσσηνία μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη και τα νησιά μας σαν χριστουγεννιάτικο γλυκό.
Η παρασκευή τους είναι σχετικά εύκολη, αρκεί να διαθέτετε αρκετή υπομονή και πολύ μαεστρία στο τύλιγμα. Το περίτεχνο είναι στη διαδικασία όπου η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, σπιράλ, φιόγκους και λουλούδια και τηγανίζεται σε καυτό λάδι. Αφού τηγανιστούν, σιροπιάζονται με μέλι, αρωματίζονται με κανέλα και πασπαλίζονται με ψιλοκομμένο καρύδι.
Το αποτέλεσμα; Λεπτεπίλεπτα αριστουργήματα γλυκιάς ευχαρίστησης που σπάνε σε κάθε άγγιγμα. Γλυκό, τραγανό, τυλιχτό λεπτό φύλλο, που θρυμματίζεται σε κάθε μπουκιά. Στοιβαγμένα συνηθως προσεκτικά το ένα πάνω στο άλλο, μέσα σε πιατέλες που σε προκαλούν τα να απολαύσεις.
Υλικά
- 3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 αυγά
- 2 βανίλιες
- 1 κ.γ. σόδα (στην μύτη ενός κουταλιού γλυκού)
- 1 πρέζα/ες αλάτι
Για το τηγάνισμα
- ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Για το μέλωμα
- 500 γρ. θυμαρίσιο μέλι
- 1 φλ. νερό
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Εκτέλεση
Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια. Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται (μεσαία ταχύτητα). Στους κρόκους ρίχνουμε τη βανίλια και τους χτυπάμε για 5’ με μίξερ χειρός, για να ασπρίσουν καλά και να μη μυρίζουν. Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα.
Χτυπάμε 5 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μίγμα. Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού για να γίνει σαν πηχτός χυλός. Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο–λίγο). Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30 λεπτά. Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά. Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες (τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι.
Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες. Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, μετά από 30 δευτερόλεπτα, με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες. Αφήνουμε να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Για το μέλωμα
Αραιώνουμε το μέλι με 1 φλ. νερό και περιχύνουμε τις δίπλες με προσοχή να μελωθούν όλες. Πασπαλίζουμε με καρύδια και κανελογαρύφαλλο. Εναλλακτικά, μπορούμε να τις μελώσουμε όπως τα μελομακάρονα και να τις πασπαλίζουμε με καρύδι (αφού κρυώσουν, με το σιρόπι να είναι ζεστό).
Πηγή: argiro.gr
Δείτε επίσης: