Ο χαλβάς του μπακάλη θα σας ξετρελάνει!
Η συνταγή για χαλβά με ταχίνι και μέλι είναι πολύ θρεπτική και αξίζει να την φτιάξετε. Ο χαλβάς με ταχίνι και μέλι έχει για μοναδικό γλυκαντικό, το μέλι. Πρέπει να τον φτιάξετε οπωσδήποτε!
Υλικά
- 450 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης
- 450 γρ. μέλι
- 1/4 κ.γ. κανέλλα
- 100 γρ. αμύγδαλα ή άλλο ξηρό καρπό
Εκτέλεση
- Βάζουμε το μέλι σε βαθιά κατσαρολα.
- Βράζουμε μέχρι να γίνει καραμέλα.
- Αν έχουμε θερμόμετρο πρέπει το μέλι να φτάσει στους 118°C.
- Αν δεν έχουμε θερμόμετρο για να τσεκάρουμε ότι είναι έτοιμο το μέλι, ρίχνουμε λίγες σταγόνες μέλι σε ένα πιάτο με νερό.
- Αν οι σταγόνες γίνουν σαν μαλακή καραμέλα είναι έτοιμο.
- Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μπολ.
- Πασπαλίζουμε με το κακάο και την κανέλα.
- Λίγο λίγο ρίχνουμε το ζεστό μέλι στο μπολ με το ταχίνι.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Συνεχίζουμε να προσθέτουμε σε δόσεις το μέλι μέχρι να το απορροφήσει όλο το ταχίνι.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Όσο ανακατεύουμε θα δούμε ότι το ταχίνι γίνεται πιο σφιχτό.
- Όταν πλέον έχει πέσει η θερμοκρασία από το μείγμα μας και μπορούμε να πιάσουμε με το χέρι, συνεχίζουμε να διπλώνουμε-ζυμώνουμε.
- Τέλος προσθέτουμε λίγους ξηρούς καρπούς και ζυμώνουμε τον χαλβά του μπακάλη.
- Πασπαλίζουμε ένα μικρό μπολ με λίγους ξηρούς καρπούς.
- Μέσα στο μπολ βάζουμε το μείγμα και πιέζουμε καλά να κολλήσει στους ξηρούς καρπούς και να ισιώσει η επιφάνεια του.
- Τον αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα στον πάγκο μας να σταθεί και να κρυώσει τελείως.
- Τον ξεφορμάρουμε και τον κόβουμε σε μπουκιές.
- Ο χαλβάς του μπακάλη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: argiro.gr