Αφήστε τα παιδιά να αναπνεύσουν από τις πολλές δραστηριότητες

Forever Woman

Ξένες γλώσσες, υπολογιστές, εξωσχολικές δραστηριότητες, φροντιστήρια.. τι γίνεται με το παιχνίδι;

Όλοι οι γονείς εννοείται ότι θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Για αυτό και προσπαθούν να τους προσφέρουν όσα περισσότερα μπορούν. Είτε αυτό έχει να κάνει με την εκπαίδευσή τους είτε με την άθληση τους. Το λάθος όμως που κάνουν είναι να στριμώχνουν τα απογεύματα των παιδιών τους με διάφορες δραστηριότητες θυσιάζοντας την ουσία της παιδικότητας.

Κάθε νέα σεζόν, οι γονείς “ιδρώνουν” ώστε να προγραμματίσουν τον «ελεύθερο» χρόνο των παιδιών. Θεωρώντας έτσι ότι με αυτόν τον τρόπο τον αξιοποιούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το παιδί να μην προλαβαίνει να ξεκουραστεί και ο χρόνος που του απομένει για παιχνίδι να είναι.. μηδαμινός.

Δείτε επίσης: 3 τρόποι για να αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου

Η ψυχολογία, η πνευματική διαύγεια, ακόμα και η υγεία τους πολύ συχνά κλονίζεται από την πίεση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Το άγχος αυξάνεται με αποτέλεσμα το παιδί αντί να απολαμβάνει τις δραστηριότητες του – οι οποίες είχαν ως αρχικό στόχο την ικανοποίηση ή ακόμα και κοινωνικοποίηση του παιδιού- να μετατρέπονται σε αγγαρεία.

Ένα παιδί προτιμάει να γυρίσει από το σχολείο, να ξεκουραστεί και έπειτα να παίξει

Συνήθως δε θέλει τόσες δραστηριότητες και μέχρι ένα σημείο είναι κατανοητό. Τις περισσότερες φορές όμως οι γονείς δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών. Με αποτέλεσμα να του επιβάλλουν δραστηριότητες που μπορεί να μην τους αρέσουν μόνο και μόνο από δική τους ανασφάλεια. Αν το παιδί το θέλει, δεν είναι κακό. Αλλά, αν το «φορτώνουνε» με πολλά εξωσχολικά, το μόνο που μπορεί να προκαλέσει στο παιδί είναι εξάντληση και επιπλέον άγχος. Του δημιουργεί την αίσθηση ότι πρέπει να είναι τέλειο σε όλα με αποτέλεσμα να χάνει την παιδικότητα του.

Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει ψυχοσωματικά στα παιδιά, καθώς η κούραση και η εξάντληση μπορούν να τα κάνουν επιθετικά και αντιδραστικά.

Φυσικά οι εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν θετικά, όπως όμως σε όλα τα πράγματα στη ζωή πρέπει να γίνονται με μέτρο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση να γίνονται με γνώμονα τις προτιμήσεις και τις επιλογές κάθε παιδιού. Άλλωστε για εκείνα γίνονται όλα!

Δείτε επίσης: