Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

3 λάθη που κάνετε στο βράσιμο των ζυμαρικών

Μακαρονάδα με σάλτσα από καρότα

Εσείς τα κάνετε αυτά τα λάθη;

Τα ζυμαρικά τυγχάνουν μεγάλης δόξας καθώς είναι ένα εύκολο πιάτο που ετοιμάζετε όταν δεν έχετε χρόνο, ενέργεια και υλικά. Και ενώ σίγουρα αξίζει τον έπαινο, το αμυλούχο πιάτο με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συχνά αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις δυνατότητές του. Όχι, χάρη σε υποτιθέμενες συντομεύσεις ή κακές συνήθειες, κάνετε κακό και στα ζυμαρικά και στον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να έχετε την τεχνική και την ακρίβεια ενός επαγγελματία σεφ για να μαγειρέψετε ζυμαρικά, αλλά υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που θα βελτιώσουν σημαντικά τη γαστρονομική σας εμπειρία.

Υπάρχουν φυσικά προσωπικές προτιμήσεις όσον αφορά το πώς αρέσουν στους ανθρώπους τα ζυμαρικά τους, οπότε μπορείτε να λάβετε αυτές τις συμβουλές με λίγο αλάτι (αρκεί να μην τσιγκουνευτείτε το αλάτι στο νερό μαγειρέματος). Παρ ‘όλα αυτά, πραγματικά δεν χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να φτιάξετε ένα εξαιρετικό πιάτο ζυμαρικών, οπότε αξίζει τον κόπο. Επιπλέον, μερικές φορές δεν ξέρετε πραγματικά πόσο υπέροχο μπορεί να είναι ένα πιάτο αν το είχατε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Κρατήστε σημειώσεις και εγγυόμαστε ότι οι νύχτες με ζυμαρικά σας σύντομα θα ενισχυθούν σημαντικά.

Χρησιμοποιείτε μικρή κατσαρόλα

Ίσως βιάζεστε και η πρώτη κατσαρόλα που θα αρπάξετε είναι μικρή, αλλά θα πρέπει να χωράει τα ζυμαρικά σας, οπότε απλά πηγαίνετε μαζί της. Ίσως κάνετε πολλαπλές εργασίες στην κουζίνα και η μεγαλύτερη κατσαρόλα σας χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή. Ανεξάρτητα από αυτό, το καλύτερο στοίχημά σας για να φτιάξετε ζυμαρικά που θα ψηθούν ομοιόμορφα χωρίς να κολλήσουν σε μάζα είναι να τους αφήσετε λίγο χώρο να βράσουν. Εκτός από το γεγονός ότι δεν αφήνετε τα ζυμαρικά να επιπλέουν ελεύθερα καθώς μαγειρεύονται, μια μικρότερη κατσαρόλα σημαίνει λιγότερο νερό. Αν σκεφτείτε τι συμβαίνει σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό όταν προσθέτετε ζυμαρικά, προκύπτει ότι μια μικρότερη ποσότητα νερού θα μειωθεί η θερμοκρασία πιο γρήγορα από μια μεγαλύτερη ποσότητα. Θα έχετε καλύτερη τύχη να διατηρήσετε τη θερμοκρασία και, με τη σειρά του, το μαγείρεμα πιο συνεπές εάν ξεκινήσετε με περισσότερο νερό.

Τα ζυμαρικά απελευθερώνουν άφθονο άμυλο καθώς μαγειρεύονται, αυξάνοντας κατά συνέπεια την περιεκτικότητα σε άμυλο στην κατσαρόλα. Εάν χρησιμοποιείτε ελάχιστη ποσότητα νερού, η πρίζα αποκαλεί το αποτέλεσμα “πουτίγκα ζυμαρικών”. Αν είστε σαν εμάς, προτιμάτε τα ζυμαρικά σας να έχουν γεύση και αίσθηση σαν ζυμαρικό και η πουτίγκα σας να είναι ζελατινώδης όπως πρέπει να είναι μια σωστή πουτίγκα. Πόσο νερό λοιπόν πρέπει να χρησιμοποιείτε για να αποφύγετε αυτό το αμφίβολο αποτέλεσμα; Η γενική συναίνεση είναι ότι πρέπει να βράζετε τουλάχιστον τέσσερα λίτρα νερού ανά κιλό ζυμαρικών.

Προσθέτετε τα ζυμαρικά πριν βράσει το νερό

Εδώ είναι μια άλλη συντόμευση που έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος ζυμαρικών. Για να γίνει ο παραδοσιακός ιταλικός τρόπος, βράστε πρώτα κρύο νερό βρύσης, προσθέστε το αλάτι και τέλος ρίξτε τα ζυμαρικά. Πράγματι, αν περιμένετε να βράσουν 4 έως 5 λίτρα νερού, μπορεί να περιμένετε λίγο. Δεδομένου ότι τα ζυμαρικά επιλέγονται συχνά ως επιλογή γρήγορου δείπνου, συνεπάγεται ότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραλείψουν το μέρος της αναμονής.

έρα από την πιθανή οργή μιας Ιταλίδας γιαγιάς ή φαγητού, η προσθήκη ζυμαρικών στο νερό που δεν έχει ακόμη αρχίσει να βράζει μπορεί να είναι μια συνταγή για καταστροφή. Κατά τη διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται για να βράσει το κρύο νερό, υφίσταται μεγάλη διακύμανση της θερμοκρασίας. Αντί να ρίχνετε τα ζυμαρικά και να τα ανακατεύετε περιστασιακά, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά για να εκτιμήσετε την ετοιμότητα των ζυμαρικών. 

Ειδικοί λένε ότι το αλάτι δεν διαλύεται σωστά στο κρύο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δώσει τόση γεύση. Επίσης το περισσότερο άμυλο απελευθερώνεται από τα ζυμαρικά σε κρύο νερό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια απαλή υφή.

Παραβράζετε τα ζυμαρικά σας

Υπάρχουν σίγουρα προσωπικές προτιμήσεις όσον αφορά την ιδανική υφή ζυμαρικών, αλλά αν θέλετε να αποφύγετε τα χυλώδη μακαρόνια που θυμίζουν σχολική καφετέρια, θα θελήσετε να τα ετοιμάσετε al dente . Ο όρος μεταφράζεται στα ιταλικά ότι σημαίνει “στο δόντι”, καθώς στα ζυμαρικά θα πρέπει να διατηρείται κάποια μπουκιά. Τα ζυμαρικά al dente, αντί να μαγειρευτούν εντελώς σε μαλακό πολτό, έχουν στρώματα υφής. Το εξωτερικό είναι πιο απαλό και καθώς τα δόντια σας φτάνουν στο κέντρο, υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση στο δάγκωμα. Αν και μπορεί να ακούγεται απίστευτα ακριβές, είναι πολύ εύκολο να το αναγνωρίσετε αφού έχετε δοκιμάσει ζυμαρικά al dente μερικές φορές.

Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σας molto al dente (πολύ al dente) εάν σκοπεύετε να τα τελειώσετε σε σάλτσα, στραγγίζοντάς τα λίγα λεπτά πριν από συνήθως. Μια δοκιμή γεύσης είναι πάντα το καλύτερο στοίχημά σας, αλλά μερικά κουτιά ζυμαρικών υποδεικνύουν επίσης έναν χρόνο μαγειρέματος al dente τον οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε. Ό,τι κι αν γίνει, μην αφήνετε τα ζυμαρικά να παραμένουν στο ζεστό νερό μόλις είναι έτοιμα.

Διαβάστε επίσης