Απολαύστε αυτά τα υγιεινά μελομακάρονα με λίγες θερμίδες, χωρίς να χάσετε το χαρακτηριστικό γευστικό προφίλ αυτού του παραδοσιακού εδέσματος.
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι σίτου ολικής άλεσης
- 1/2 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα (αλεσμένες)
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού (χωρίς ζάχαρη)
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1/4 κ.γ. μπαχαρικά μελομακάρονου
- 1/2 φλιτζάνι καρύδια (ψιλοκομμένα)
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες (χωρίς προστιθέμενη ζάχαρη)
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι χρησιμοποιούμε πάντα υλικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αντικαθιστάμε με γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, αν είναι απαραίτητο.
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τις αμυγδαλόψιχες, τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχαρικά μελομακάρονου) και τη μαγειρική σόδα.
- Σε ένα διαφορετικό μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και προσθέστε σταδιακά την ξηρή μίξη από το πρώτο μπολ.
- Προσθέστε τα καρύδια, τις σταφίδες και ανακατέψτε καλά.
- Δημιουργήστε μικρές μπάλες ή σχήματα με το χέρι και τοποθετήστε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
- Ψήστε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ελαφριά χρυσαφί χρώμα.
- Αφήστε τα μελομακάρονα να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.